Boek nu: een borstvergroting tijdens een weekje zeilen

Medisch toerisme op de Balkan zit in de lift

JOOST VAN EGMOND | ZAGREB

Dokter Sina Glumicic runt een flexibele praktijk in plastische chirurgie in de Kroatische hoofdstad Zagreb. "Als je vanmiddag een kleine operatie nodig hebt, kun je nog terecht." Het is typerend voor de private medische zorg in de regio: geen wachtlijsten en afrekenen aan de kassa.

Cijfers ontbreken, maar volgens een kleine steekproef zit medisch toerisme in de lift in Kroatië en omringende landen. Glumicic zelf schat dat zo'n 60 procent van zijn klanten uit het buitenland komt, meestal West-Europa. Tijdens de krokusvakantie had hij drie Nederlanders in één week.

"We passen onze prijzen nooit aan voor buitenlanders", zegt Glumicic, "en door de lage loonkosten zijn we een stuk goedkoper." Maar de laagdrempelige zorg is volgens hem net zo belangrijk.

"Als je reis- en verblijfkosten erbij optelt ben je niet eens veel goedkoper uit. Maar we hebben hier veel professionele artsen waar je zo kunt binnenlopen zonder wachttijd. Daar zijn alle faciliteiten van een ziekenhuis en je betaalt gewoon per geleverde service. Veel mensen combineren het ook met een vakantie."

Tussen de gesprekken door voert Glumicic een flink aantal operaties uit. Assistenten in vrolijk gebloemde uniforms draven om hem heen terwijl hij de patiënten onder het hechten aan de praat houdt. "Ik wil hier een gemoedelijke sfeer creëren", legt hij uit. "Het moet aan de ene kant niet lijken op een ziekenhuis en aan de andere kant al helemaal niet op de uitbundige luxe die je in sommige privéklinieken ziet." Zijn praktijk heeft meer weg van die van een Nederlandse huisarts.

Die benadering spreekt veel klanten aan. De Nederlandse Michelle Kreeft kwam na twee matig verlopen neusoperaties in Nederland bij Glumicic terecht. "Ik voelde me in Nederland niet altijd op mijn gemak in dure klinieken. Deze kliniek is juist heel servicegericht. Dat bevalt me veel beter."

De trend blijft niet beperkt tot plastische chirurgie. Tandheelkunde is ook populair. Bojana Mumovic runt in buurland Servië de website serbiandentists.net, een Engelstalige index van tandheelkundige praktijken in het land. Zij ziet een gestage groei van het aantal klanten. "Dankzij internet is informatie over behandelingen nu wereldwijd verkrijgbaar. Tegelijkertijd zijn de prijzen in veel landen gestegen. Patiënten gaan nu op zoek naar beter betaalbare oplossingen."

De animo leidt ook tot wildgroei. Er zijn heel wat websites waar je een borstvergroting op de Balkan kunt inpassen in een zeilvakantie. Dat brengt uiteraard ook beunhazen met zich mee. "Je vindt hier alles", zegt Glumicic. "Je kunt in Kroatië een verschrikkelijk slechte operatie krijgen, je kunt ook topkwaliteit krijgen. Ik raad mensen altijd aan om zich vooraf goed te informeren en vooral referenties te checken."

Glumicic heeft in zijn carrière het imago van zijn land vooral flink zien verbeteren. "Soms krijgen mijn patiënten eenmaal thuis te maken met vooroordelen van mijn collega's daar, zo van: 'Kroatië? Wat hebben ze daar in je borsten gestopt?' Maar dat verstomt als blijkt dat het exact dezelfde siliconen zijn die ze zelf gebruiken."

"Inmiddels is er nergens meer een medisch congres waar geen Kroaat aanwezig is, en we houden ook zelf goedbezochte congressen. Dat helpt enorm.

"En hoe gek het misschien klinkt, de oorlog heeft de expertise in dit land veel erkenning bezorgd. Ik heb veel Amerikanen gezien die hier zaken geleerd hebben over reconstructieve chirurgie, simpelweg omdat ze nooit met oorlogsverwondingen waren geconfronteerd."

Vooral plastisch chirurg en tandarts zijn populair
De landen van voormalige Joegoslavië tellen relatief veel privéklinieken en artsen die zelfstandig buiten een ziekenhuis werken. Hoewel de prijzen naar lokale maatstaven hoog liggen, zijn ze door de grote concurrentie en de lage loonkosten in vergelijking met Nederland erg goedkoop. Een specialistenconsult kost vaak zo'n 30 euro, een röntgenfoto 15 euro.

De gezondheidszorg raakt de laatste jaren steeds verder geïntegreerd met West-Europa. Kroatië is bijvoorbeeld lid van Eurotransplant, een in Nederland gevestigd internationaal netwerk voor orgaantransplantaties. Het land voert meer transplantaties uit per hoofd van de bevolking dan Nederland

Artsen zien een gestage groei van het aantal buitenlandse patiënten, met name in de plastische chirurgie, maar ook tandheelkunde is populair. Met name Servische tandartsen proberen zich te specialiseren in behandeling van buitenlanders. Via meertalige websites wordt voorlichting gegeven en kunnen behandelingen worden geboekt bij specialisten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden