Boek noemt Hitler en Wilders in één adem

den haag – Binnen de Partij voor de Vrijheid is ophef ontstaan over een lesboek van de Dag van Respect van 13 november. PVV-Kamerlid Martin Bosma is kwaad over een zinsnede die Wilders’ film ’Fitna’ in één adem noemt met Hitlers ’Mein Kampf’. „De film Fitna van Geert Wilders of het boek Mein Kampf van Adolf Hitler, zijn gebaseerd op eenzijdige denkbeelden”, staat in het boek dat is verspreid op 2000 basisscholen.

Bosma wil dat de Stichting Dag van Respect de boeken terughaalt, maar directeur Corinne Bierman is dit niet van plan. Geen enkele school heeft geklaagd over het lesboek. Wel heeft ze spijt van de formulering. Bierman distantieert zich van de suggestie dat de Dag van Respect ’Fitna’ gelijk zou stellen aan ’Mein Kampf’.

Ook windt Bosma zich op over de zin: „Gelukkig zijn er ook een heleboel boeken, musea en toneelvoorstellingen die juist respect tonen voor mensen die anders denken, anders geloven of er anders uitzien.” Dit zou suggereren dat de PVV mensen met een andere huidskleur niet respecteert. Bosma wil dat minister Plasterk (onderwijs) scholen erop wijst het boek niet te gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden