Boek eens een kamer in het asielzoekerscentrum

Asielzoekers in het inmiddels weer afgebroken tentenkamp Heumensoord, waar duizenden asielzoekers werden opgevangen. Beeld ANP

U wilt een weekendje weg. Wel in eigen land, maar er toch even helemaal uit. Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) ligt, komt daarvoor een nieuwe mogelijkheid: een overnachting in een klein hotel of bed&breakfast in een asielzoekerscentrum in Nijmegen. 

Het idee komt voort uit een prijsvraag waarin, ruim een jaar geleden, naar nieuwe plannen werd gevraagd voor het opvangen van vluchtelingen. Hotel Nice to Meet You, was een van de prijswinnende ideeën. De gemeente Nijmegen en het Coa zijn in overleg of dit nu realiteit kan worden in het voormalige belastingkantoor van die stad. Daar worden sinds enkele weken vluchtelingen opgevangen. In de toekomst kan in hetzelfde gebouw een klein hotel voor toeristen uit binnen- en buitenland starten. "Als er onder de azc-bewoners mensen zijn met horeca-ervaring kunnen ze er op vrijwilligersbasis aan de slag. Omgekeerd is het een mogelijkheid voor toeristen om kennis te maken met vluchtelingen", zegt de Coa-woordvoerder. 

Nijmegen is een logische plek om dit concept uit te proberen. Het inmiddels weer afgebroken tentenkamp Heumensoord, waar duizenden asielzoekers werden opgevangen, heeft in de stad voor veel vrijwilligers gezorgd die bereid zijn zich in te zetten voor nieuwkomers. Ook zij zijn welkom in dit nieuwe trefpunt. "Een waanzinnig goed idee", reageert VluchtelingenWerk Nederland. "In zo'n hotel komen verschillende culturen en lokale bevolking met elkaar in contact. Dat is heel belangrijk voor de integratie van vluchtelingen."

Wilt u al boeken? Nog even wachten. De haalbaarheid van het hotel-idee gaat nu eerst onderzocht worden, meldt de gemeente Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden