Boek Blair rijt Labours oude wonden open

Oud-premier Blair promoot zijn autobiografie in een interview met Andrew Marr van de BBC. ( FOTO EPA) Beeld
Oud-premier Blair promoot zijn autobiografie in een interview met Andrew Marr van de BBC. ( FOTO EPA)

Hoewel de voormalige Britse premier Gordon Brown ziedend heet te zijn over de memoires van zijn Labourpartijgenoot en vroegere vriend Tony Blair, heeft hij zijn medewerkers gevraagd niet te reageren. Ook zal hij in zijn eigen boek, dat later dit jaar uitkomt, niet ingaan op de vaak onstuimige relatie met zijn voorganger. In plaats daarvan schrijft Brown, die onder Blair minister van financiën was, over de lessen van de financiële crisis.

Wel verklaarde hij fijntjes dat het geld dat hij verdient met het houden van toespraken geheel naar projecten in ontwikkelingslanden gaat. Blair, die sinds zijn vertrek uit Downing Street in 2007 ongeveer 24 miljoen euro zou hebben verdiend onder meer door speeches te geven, wordt in Groot-Brittannië vaak afgeschilderd als geldwolf. Brown zit ook onbezoldigd in het parlement.

Blairs memoires ’A Journey’ deden woensdag veel stof opwaaien, met name door de wijze waarop hij afrekende met Brown. Hij noemde hem een ’rare man’ met een emotionele intelligentie van ’nul’. Ook schrijft hij dat hij wist dat Browns premierschap uit zou draaien op een ramp en wijt hij het verlies van Labour bij de verkiezingen in mei aan het feit dat zijn opvolger zich niet aan Blairs moderniseringsplannen hield.

A Journey was deze week in Groot-Brittannië de snelst verkopende autobiografie ooit. Volgens een woordvoerder van de boekhandelketen Waterstone’s gingen de memoires in dusdanig groten getale over de toonbank dat het boek wedijvert met de werken van fictieschrijvers J.K. Rowling en Dan Brown.

Binnen Labour wordt het boek vooral gezien als ongelukkig getimed. A Journey kwam precies uit op de dag dat de leiderschapsverkiezingen binnen de partij begonnen. Door de inhoud worden wonden uit het verleden opengereten, terwijl de vijf kandidaten – die nog altijd worden gedefinieerd als aanhanger van ofwel Brown, ofwel Blair – willen kijken naar de toekomst.

Grootste kanshebber en ’Blairite’ David Miliband, die zich deze week subtiel en wellicht ongewenst door Blair in interviews zag gesteund, distantieerde zich direct van het boek. In een e-mail aan de leden schreef hij de tweespalt ’spuugzat’ te zijn. Hij wil, zo schrijft hij, straks „een regering leiden, niet een bende”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden