'Boegbeeld' van PvdA Rotterdam stapt op

Van een onzer verslaggeefsters

Hij besloot de eer aan zichzelf te houden en het niet op stemmen aan te laten komen over de motie van wantrouwen, die D66 had ingediend. In een emotioneel betoog hekelde Henderson vooral de opstelling van de coalitiepartners CDA en VVD, die hem "als een baksteen" hebben laten vallen. De wethouder kon alleen nog rekenen op de steun van zijn eigen fractie.

Even zag het ernaar uit dat de hele coalitie in gevaar zou komen. PvdA- fractievoorzitter Jan Janse zei de opstelling van CDA en VVD (met respectievelijk twee en een wethouders in het college) als een regelrechte aanval op de PvdA te beschouwen. Later bond hij in, al heeft volgens hem de coalitie wel een forse dreun opgelopen. Volgens Janse hebben de zes PvdA-wethouders serieus overwogen met zijn allen op te stappen. Maar in het belang van de stad en onder druk van Henderson was daar op het laatste moment van afgezien.

Henderson (48) gaf gisteren toe een inschattingsfout te hebben gemaakt, door de raad niet te informeren over de resultaten van een onderzoek in de jaren 1987-1989 naar bijstandsfraude in de wijk Beverwaard. Daaruit bleek dat 69 van de 96 onderzochte clienten ten onrechte een uitkering kregen. Volgens Henderson heeft hij de raadscommissie nooit op de hoogte gebracht van dit (onlangs uitgelekte) rapport, omdat de onderzoeksmethode niet deugde. Maar hij gaf toe dat het onderzoek hem er wel toe heeft gebracht om strenger op te treden tegen misbruik en fraude.

Voor D66, CDA en VVD heeft hij daarmee het laatste restje krediet verspeeld. Deze partijen hadden toch al weinig vertrouwen meer in deze wethouder, die nog geen vier maanden geleden ook al op het matje werd geroepen. Toen werd hij gekapitteld over het verzwijgen van informatie over een fusie tussen twee ziekenhuizen, die voor de gemeente tot een miljoenenstrop leidde. De wethouder kwam er toen nog vanaf met het inleveren van een deel van zijn portefeuille.

Volgens de PvdA is het wegsturen van de wethouder een veel te zwaar middel. Weliswaar heeft Henderson een slordigheid begaan, maar het is volgens fractievoorzitter Janse geen bewuste tactiek geweest om informatie achter te houden. Janse typeerde Henderson als een man met een groot hart voor mensen "aan de onderkant van de samenleving. Hij was een boegbeeld voor alles waarvoor de PvdA staat" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden