Boefje

Spectaculair klinkt het wel: van crimineel tot literaire belofte. En dus mocht Özcan Aytol (Deventer, 1984) afgelopen week in 'De Wereld Draait Door' vertellen hoe het mogelijk is dat een jongeman die voor hij in de gevangenis belandde nog nooit een boek ter hand had genomen, nu debuteert met klinkende aanbevelingen op het omslag. Volgens Joost Zwagerman "zal de vaderlandse literatuur na 'Eus' nooit meer dezelfde zijn".

Het begon allemaal met een cipier die de destijds brommende Akyol meenam naar de gevangenisbibliotheek. Hij begon met de detectives van Baantjer, maar stootte als een van de weinigen door naar Kafka en Céline. Zijn debuut 'Eus' draagt de sporen van die laatste lectuur. Aytols zinnen hebben schwung: "Met driftige hoofdbewegingen liet ze haar tong door mijn bek glijden."

Maar zo'n wonder is de metamorfose van boefje tot schrijver misschien ook weer niet. Op het achterplat lezen we dat de inderdaad heel soepel formulerende Özcan Akyol ook journalistiek en Nederlands studeerde. Een getalenteerde student Nederlands dus, met gevoel voor publiciteit. En toevallig met een Turkse naam.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden