Boef gepakt, het kwaad overwonnen. Ook wel eens fijn.

Weg met het rotnieuws', was de kop van de blog die adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van 'RTL Nieuws' woensdag schreef. Uit een intern kijkersonderzoek blijkt dat mensen beginnen af te haken bij het RTL-journaal omdat het nieuws hen deprimeert.

'Zoveel ellende, zoveel negativiteit, zoveel eenzijdigheid, zo'n kakofonie van meningen', vat hij hun opmerkingen samen. Ja, daar ben je ook een beetje zelf bij, als actualiteitenmedium. Veel emoties en meningen in beeld brengen is het beproefde recept voor sensatie en extra kijkers, maar het slaat nu om in zijn tegendeel.

Toch gloort er op onverwachte momenten hoop - voor wie het wil zien (en ik ben er zo één, sorry). Neem het beeld van de nieuwe Britse premier May op bezoek bij de Duitse bondskanselier Merkel. Dat had iets veiligs en moederlijks - cliché, maar waar. Deze keihard werkende vrouwen zouden wel eens met een alternatief kunnen komen voor de oorlogstaal die nu overal klinkt. Straks misschien nog Hillary Clinton erbij... dat wordt een interessante triangel. Dat achter elke gruwel betrokkenheid en menselijkheid te voorschijn kan komen, bewijst ook het programma 'De zaak van je Leven', van omroep WNL (Wakker Nederland, die omroep uit de koker van De Telegraaf). Ontroerend hoe politieagenten vertellen over die ene recherchezaak die hun voorgoed bijblijft.

Deze week blikten de rechercheurs Ruud Spies en Chris van der Starre terug op de zaak van studente Anneke van der Stap (22) die op 11 juli 2005 verdween en elf dagen later dood werd gevonden in Rijswijk. In een politiekamer leggen ze stapels ordners neer met het dossier.

Foto na foto weten ze nog te plaatsen van die zaak, terwijl die van 2005 tot 2014 liep. Ze ontrafelen het verhaal met een persoonlijke toewijding en liefde die je niet verwacht. Overal zagen ze verbanden met de zaak. Chris vertelt: "Mijn vriendin belde me een keer bang op en zei dat ik nú moest thuiskomen, want er was een heel enge man in huis. Haar moeders ex-collega had haar nieuwe vriend meegenomen. Ik kwam thuis in uniform, hij stelde zich voor als Rob, en het eerste wat hij tegen me zei was: 'Joh, weet jij hoe het staat met die zaak van Anneke van der Stap?' Dat is natuurlijk raar."

Hij meldt het, maar jaren verstrijken, andere verdachten zijn vol in beeld. Het onderzoeksteam volgt zelfs een blauw bestelbusje tot in Nigeria en koopt het terug om naar sporen van Anneke te kunnen zoeken. Niets.

Uiteindelijk leidt het spoor toch naar Rob, of Ron P. zoals hij eigenlijk heet, de echte dader van de Puttense moordzaak. Rechercheur Chris spendeert maanden om de honderdduizend foto's van zijn harde schijf te bekijken, en vindt een link naar Anneke.

Boef gepakt, het kwaad overwonnen door een lieve agent. Dat is ook wel eens fijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden