Boeddhisten leiden vanuit de kerk schoonmaak Tacloban

TACLOBAN - In het rampgebied op de Filippijnen kan het raar lopen. Op het uiterst katholieke eilandenrijk drommen elke ochtend horden Taclobanos samen bij de Santo Nino kerk om zich te laten inspireren én betalen door een boeddhistische beweging.

Door een schoonmaakactie van Tzu Chi, een boeddhistische noodhulporganisatie uit Taiwan, worden de straten van Tacloban eindelijk schoon. Bijna twee weken lang leefden de inwoners van de stad tussen het puin van hun eigen woningen. De Tzu Chi-beweging, die de centrale kerk als uitvalsbasis gebruikt, betaalt Taclobanos 500 pesos (ruim 8 euro) om een dag lang puin te ruimen. Voor dat geld steken de vaak arme achtergebleven inwoners van de stad graag de handen uit de mouwen.

's Ochtends gaan de werklui in groepen van vijftig à honderd de Santo Nino-kerk binnen waar een lid van de boeddhistische Tzu Chi-groepering hen toespreekt. In vloeiend waray-waray, de lokale taal, vertelt de Taiwanese Monica Sy vanaf de kansel over het belang van een schone stad en werken voor de gemeenschap. "We verwachten zegen uit het schoonmaken van de eigen omgeving", legt ze later uit. "Het is de eerste stap naar vooruitgang", stelt Sy.

De Tzu Chi-groep laat zich inspireren door de boeddhistische non Cheng Yen ('de Aziatische Moeder Theresa'), die de wereldwijde beweging oprichtte. Bij de ochtendtoespraak in de kerk wordt Cheng Yen's filosofie eenvoudig toegelicht. Toch is Tzu Chi niet in het rampgebied om zieltjes te winnen, vertelt de in een smetteloos witte broek gestoken missieleidster Sy. "We geloven niet in religieuze verdeeldheid. Natuurlijk, het is uniek dat we van de kerk gebruik mogen maken, maar de rooms-katholieke priester ontving ons met een open hart."

Kris Mendoza (32) is een van de ongeveer 15 duizend Taclobanos die zich elke dag meldt bij de organisatie. "Ik verdien zo genoeg om te overleven", zegt hij met een geïmproviseerde spade in zijn handen. Voor de ramp werkte hij bij de gemeente; daar verdiende hij zo'n 400 pesos per dag, bij de boeddhistische schoonmaak-voor-geld-actie krijgt hij er 100 meer.

Dat hij eerst een lange toespraak in de kerk moet doorstaan - de meeste toehoorders kijken verveeld - vindt Kris Mendoza geen probleem. "De mensen van Tzu Chi vertellen me niet wat ik moet geloven. Het maakt mij niet uit dat zij boeddhist zijn en ik niet."

De actie van Tzu Chi - volgens Monica Sy gefinancierd met giften uit de hele wereld - heeft een zichtbaar effect op de stad. Eindelijk verdwijnt het puin uit het straatbeeld en zijn de wegen van Tacloban weer begaanbaar. Voor Kris Mendoza is de boeddhistische hulpactie niet alleen een manier om geld te verdienen, maar ook om eindelijk wat om handen te hebben. "Er is in Tacloban nu amper werk", zegt hij. "Ik zou niet weten wat ik anders de hele dag moest doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden