Boeddha's eigen oratorium

Hoe klinkt de Boeddha op muziek? Dat is vrijdag voor het eerst te horen in Sneek. Componist Dirk Dekker maakte van spreuken uit de 'Dhammapada' een boeddhistisch oratorium.

Hoe kwam u op dit idee?

"Ik mocht een jaar of wat geleden mee componeren aan een stuk van een vriend en collega, die in de christelijke hoek zit en eigen teksten had bedacht. Iets van: 'de Heer komt met vrezen'. Ik werd een beetje beducht van die tekst. Dat krijg ik niet op muziek, zei ik. Kan ik niet iets met mijn eigen geloof doen? Daar had hij me mooi te pakken. 'Wat is dat dan?'."

Nou?

"Ik moest er even over nadenken, maar boeddhisme komt toch het meest in de buurt. Dat het eigenlijk geen godsdienst is, wist ik toen nog niet. Later kwam ik op het idee voor een eigen boeddhistisch muziekstuk. Verdorie, dacht ik, als iedere gek zomaar over het vrezen van de Heer kan schrijven, waarom zet ik dan ook niet iets op papier? Ik wilde het niet zelf bedenken. Ik wilde me wel gesteund weten door een leerrichting."

Wat voor tekst is de 'Dhammapada'?

"Het is een spreukenboek, een soort bijbel van het boeddhisme. Met zinnetjes als deze: 'Hoe gelukkig leven wij toch zonder vijandigheid onder degenen die hatelijk zijn? Omgeven door vijandige mensen leven wij zonder haat.' Hier klinkt de kern van het boeddhisme in door. Je ziet dat er lijden is, dat erken je ook, maar je probeert de oorzaak op te sporen, en een pad om er uit te komen."

Tegeltjeswijsheden op muziek. Werkt dat wel?

"Gek genoeg wel. Nee, het is geen drama als de Mattheüs Passion, met figuren als Jezus en Pontius Pilatus. Maar in mijn oratorium wisselen ook een solist en een koor elkaar af. Het klinkt heel melodisch. Niet rustgevend. Wat ik haat is van die new age-muziek waarbij je zwijmelig op je rug moet liggen. Ik heb het deels mysterieus laten klinken, deels wat opwekkend, en haast strijdvaardig."

Moet uw oratorium het boeddhisme verspreiden?

"Het gaat me om de muziek. Ik ben er natuurlijk niet op tegen als de 'Dhammapada' wordt verspreid. Maar ik ben geen boeddhistische zendeling. Wie de tekst hoort zal zeggen: Tjonge, dit snap ik niet helemaal in één keer, maar het geeft me wel te denken. Dat is genoeg."

Speeldata en kaarten: www.it-nije-ensemble.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden