'Boeddha leefde al in 6de eeuw v. Chr.'

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Archeologen hebben in Nepal een houten constructie opgegraven die een eerbetoon zou zijn aan Boeddha en dateert uit de zesde eeuw voor Christus. Het zou het oudste monument voor Boeddha zijn dat ooit is ontdekt en een bewijs vormen dat de spirituele leider in die periode al leefde. Dat meldde de BBC gisteren.

De vondst werd gedaan bij de Maya Devi tempel in Lumbini, de geboorteplaats van Siddhartha Gautama die later Boeddha werd. Het is een bedevaartsoord dat jaarlijks duizenden pelgrims trekt. Onder de stenen tempel bleek het houten bouwwerk schuil te gaan.

Dat dit inderdaad Boeddha's geboorteplaats is, zou blijken uit de vondst van restanten van boomwortels: volgens de overlevering klampte zijn moeder zich vast aan een boom tijdens Boeddha's geboorte.

De archeologen deden hun opgravingswerk te midden van mediterende monniken, nonnen en pelgrims. Uit analyses van de opgegraven resten zou blijken dat die dateren uit de zesde eeuw voor Christus.

Hoewel zijn leer en leven uitvoerig beschreven zijn, zijn deskundigen het er niet over eens wanneer Boeddha precies heeft geleefd. Schattingen gaan terug tot 623 voor Christus maar tot nu toe werd de periode 390-340 voor Christus als meest aannemelijk geacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden