Boebka passeert met recordhoogte Nurmi

PADUA (ANP) - Alleen een nieuw record kon de afgang van Barcelona enigszins doen vergeten. Sergej Boebka, die tijdens de Olympische Spelen faalde, bracht het wereldrecord polsstokhoogspringen op 6,12 meter. Daarmee kan hij zich weer bij zijn geldschieter laten zien.

"De gouden medaille was me liever geweest. Maar dit record vormt toch een beetje genoegdoening" , reageerde de drievoudige wereldkampioen. Het was het 31ste wereldrecord voor de in Berlijn wonende atleet uit de Oekraine.

Alleen bij indoorwedstrijden in zijn woonplaats (21 februari dit jaar) sprong de 28-jarige Boebka een centimeter hoger. Boebka had het wereldrecord in de open lucht op 13 juni van dit jaar in Dijon op 6,11 gebracht. Vrijdagavond in Brussel had hij de nieuwe recordhoogte nog ruimschoots gemist. Daarvoor waren er mislukte pogingen in Monte Carlo en Zurich. In Padua slaagde Boebka in zijn eerste beurt.

Boebka kan het nieuwe record inbrengen bij de onderhandelingen met zijn sponsor. De wanprestatie in Barcelona op de Montjuic dreigde zijn marktwaarde negatief te beinvloeden. In Padua beklemtoonde hij de unieke positie die hij al jaren inneemt. Waar het gaat om het aantal recordverbeteringen is hij nu ook de Finse lange-afstandloper Paavo Nurmi gepasseerd.

Van de 31 records verbeterde Boeb ka er vijftien in de open lucht. Hij is recordhouder sinds 26 mei 1984, toen hij als eerste een hoogte van 5,85 meter overmeesterde. Slechts de Fransman Thierry Vigneron on derbrak op 31 augustus 1984 de reeks. Op dezelfde dag pakte Boeb ka het record terug.

Uit videoanalyses blijkt dat de re cordreeks nog lang niet ten einde is. In training bedwingt Boebka regel matig hoogten van 6,20 meter. Het record, 23 dagen na de misser in Barcelona waar hij de aanvangs hoogte van 5,70 meter niet haalde, maakte veel goed.

Boebka begon de wedstrijd in het uitverkochte Arcellastadion op 5,60 meter. In zijn tweede poging wipte hij vervolgens over 5,85 meter. Daarmee was hij al winnaar van de wedstrijd. Nummer twee, Igor Pota povitsj, werd tweede met 5,70 me ter. Daarna liet hij het wereldrecord "opleggen" . Het was zijn vierde wereldrecord op Italiaanse grond. "Ik kende de accommodatie" , ver klaarde het atletiekfenomeen. "Dat is me goed van pas gekomen." Na Padua volgen nog gala's in Turijn en Rieti alsmede een ontmoeting half september in Tokyo.

Zijn aanwezigheid in Padua kende desondanks wel een minpuntje. "Wie in Padua springt, kan niet in Berlijn zitten" , luidde de filosofi sche inleiding tot de mededeling dat het hem bijzonder speet, dat hij maandag niet in de Duitse hoofd stad is als zijn zesjarige zoon Vitali voor het eerst naar school gaat.

Afrikaanse atleten beheersen weg wedstrijd Heerlen

HEERLEN (ANP) Afrikaanse atleten hebben zondag de vijfde editie van de Telematicaloop over tien Engelse mijl (16,1 km) in Heerlen beheerst. Bij de mannen won de Kenyaan Jo seph Keino in 47 minuten en 10 seconden. Snelste vrouw was zijn landgenote Tecla Laroupe in 54.33.

Achter Keino eindigde de Tanzani aan Boay Akonay als tweede en de Kenyaan Sammy Maritim als derde. Beste Nederlander was Tonnie Dirks (vierde). De tijdens de Olympische Spelen in Barcelona uitgevallen ma rathonloper bleef Marti ten Kate, vijfde, veertien seconden voor. De wedstrijd was de eerste van de Pic kwick Run Classic, een serie weg wedstrijden in Nederland. De vol geinde race, die daarvoor meetelt is de Dam tot Damloop op 20 septem ber. Deze valt samen met de we reldtitelstrijd halve marathon in Schotland.

Met vier lopers bij de eerste tien waren de Kenyanen de grote win naars. Juist achter Ten Kate finishte Jacob Ngunzu, Richard Rono werd negende. Laroupe werd bij de huldi ging geflankeerd door twee Neder landse loopsters: Marjan Freriks (tweede) en Carlien Harms (derde).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden