Bocchi-Duboin van een andere wereld

Van 9 tot 24 juni wordt het EK gespeeld in het Italiaanse Verona. Italië is ook de absolute favoriet. Lauria-Versace zijn erg goed, maar de meeste indruk maken Bocchi-Duboin. Vooral op het Witte Huis toernooi (dat ze, met Ferraro-Madala, overtuigend wonnen door in de finale Oranje af te drogen) voerden ze een perfecte show op.

Vorige week behandelde ik een lesje uitkomen, maar dat lesje hebben Bocchi-Duboin niet nodig. Kaart na kaart vinden deze jongens de juiste verdediging, het is bijna van een andere wereld. Neem nu dit lastige uitkomstprobleem. Je hebt als zuid deze hand:

875 8762 543 B97

Het bieden gaat aldus (oost gever, OW kwetsbaar):

Het lijkt een blinde gok om een schoppen, harten of klaveren op tafel te leggen. Vanuit de theorie is harten iets minder kansrijk. De beste kans om 3SA down te spelen is namelijk om de vijfkaart van je partner (als hij die al heeft) aan te boren. Heeft partner geen vijfkaart, dan is de kans dat er een downvariant is vrijwel nihil. Omdat je zelf al een vierkaart harten hebt, is de kans een stuk kleiner dat partner hier een vijfkaart in zal hebben kleiner. Harten mag dan afvallen, maar klaveren of schoppen kan toch allebei raak zijn?

Niet helemaal. OW hebben niet de moeite genomen om een hoge kleurenfit te onderzoeken. Oost heeft dus vrijwel zeker geen vierkaart schoppen, een vierkaart klaveren kan oost des te gemakkelijker hebben. Daarom trapt Duboin vol overtuiging af met een schopje. Bingo! De schoppenstart gaat door de heer heen (zie diagram 1) en 3SA gaat vanaf acquit drie plat (noord maakt vijf schoppenslagen en AH).

3SA had door west gespeeld moeten worden, dan kan 3SA niet down. Bertens had dus beter 2 (of 3) kunnen bieden (in plaats van 1SA), dan biedt Bakkeren wel SA en komt het in de goede hand.

Overigens is 3SA na klaverenstart vanuit zuid nog niet direct gemaakt. Noord kan 7 nemen met A en een kleine klaveren naspelen, waarna oost nog een lastige beslissing heeft!

Ook een topspeler als Bauke Muller kan van de Italianen nog een hoop leren over uitkomen. Hij loste dit probleem niet op. Hij (zuid) kreeg dit in handen:

VB8743 72 4 B653

Het bieden ging als volgt:

1) Zwakke twee

Tja, vraagt het doublet op 3SA nog om een bijzondere start?

Muller dacht van wel en koos uiteindelijk voor 7. Dat was niet de bedoeling, Madala had nu een makkelijk parcours naar tien slagen. Muller had het de leider heel moeilijk kunnen maken door met een kleine schoppen uit te komen. De leider kan de heer van noord niet duiken, want dan kan noord klaveren switchen (en dan maakt de verdediging een schoppenslag, H en drie klaverenslagen). Hij zal de heer moeten pakken. Toevallig wordt dan 3SA nog gehaald, vanwege de schoppenblokkade (als noord aan slag komt met H en 9 naspeelt, laat de leider 9 houden, waarna zuid niet op tijd te bereikbaar is).

Tot slot nog een laatste kunststukje van Bocchi-Duboin. Duboin heeft als west deze hand (Noord gever, NZ kwetsbaar):

V6 B9762 B752 75

Het biedverloop:

1) 13-15

Gewone stervelingen komen harten uit of in een heel geïnspireerde bui ruiten. Wat doet Duboin? Hij komt met V uit, waar haalt hij het vandaan?!?!? Het bleek midden in de roos (zie diagram 3). De leider ging nu kansloos één down. De uitkomst van V vraagt om een verklaring, kan Duboin soms door de kaarten heen kijken?

Duboin: “Aan de neventafel spelen Ferraro-Madala een zwakke 1SA-opening en het bieden suggereert dat noord aan de neventafel met 1SA geopend heeft. Dat betekent dat noord leider gaat worden in 3SA. In dat geval moet oost uit. Oost heeft waarschijnlijk een schoppenstart. Omdat we al een goede lijst hadden, wilde ik geen score creëren, dus kom ik uit met de zelfde kleur als aan de neventafel.'

Geen speld tussen te krijgen, aan de andere tafel werd 3SA gespeeld vanuit noord en ging na een schoppen uitkomst even kansloos één down.

Oranje verliest op het Witte Huis toernooi met 16-67 van deze wereldspelers. Geen schande, als je ziet hoe deze Italianen opereren!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden