Bobsleeërs kunnen vooruit

Met een financiële injectie van een grote hoofdsponsor hebben de bobsleeërs alles wat hun hartje begeert. „Het woord is nu aan de atleten.”

Antal Crielaard

Van een afstandje kijkt Arend Glas naar de leden van Team Holland, de Nederlandse bobsleeërs die komende winter een gooi hopen te doen naar een olympische medaille in Vancouver. In Harderwijk geven ze onder leiding van Edwin van Calker, het nieuwe uithangbord van de wintersport, een startclinic. Ongeoefende belangstellenden mogen in een oefenbob naar beneden glijden op een speciaal aangelegde startbaan.

Glas ziet een groep enthousiaste sporters, netjes gehuld in nieuwe teamkledij. „Ik vind het geweldig dat ze nu de mogelijkheden hebben om zich volledig op hun sport te kunnen richten. Natuurlijk had ik deze faciliteiten ook wel willen hebben in de aanloop naar Salt Lake City en in de jaren daarna. Maar jaloers? Nee, ze hebben het geweldig voor elkaar. ”

De bobsleebond maakte gisteren bekend dat het met de Lotto een nieuwe, grote sponsor heeft aangetrokken. Daardoor kunnen de bobsleeërs, Van Calker voorop, zich op de gewenste manier voorbereiden op de Spelen, begin volgend jaar in Vancouver. „Het woord is nu aan de atleten”, aldus Van Calker. „Aan alle randvoorwaarden is voldaan. Het doel is een olympische medaille.”

Bobsleeën was jarenlang een ondergeschoven kindje in de Nederlandse topsport. In de tijd dat Arend Glas zich in de mondiale top nestelde, moest hij veel moeite doen om het budget voor zijn team rond te krijgen. Met de komst van oud-schaatser Rintje Ritsma is een kentering ontstaan. Ritsma is manager van Team Holland en haalde in die hoedanigheid Lotto binnen als hoofdsponsor. „Een jaar bobsleeën kost tussen de 400.000 en 500.000 euro. Dat gaat vooral zitten in reis- verblijf- en materiaalkosten.”

Er is ondanks de financiële injectie van de nieuwe hoofdsponsor nog geen geld om ook de sporters te betalen. Vooral het materiaal is duur; de vorig jaar aangeschafte bobslee kostte ongeveer 70.000 euro. Het Nederlandse bedrijf Eurotech heeft zich inmiddels opgeworpen om samen met DSM het materiaal verder te ontwikkelen. Het bedrijf kwam via Ritsma bij de bobsleesport uit. Eerder hield Eurotech zich al bezig met autosport.

De meeste Nederlandse bobsleeërs hebben nu nog noodgedwongen een baan naast hun topsportcarrière. Bij de mannen bestaat dat team uit Arnold van Calker (broer van piloot Edwin), Sybren Jansma, Cesar Gonzales, Yannick Greiner, Arno Klaassen en Timothy Beck. Begin oktober wordt het team teruggebracht tot vier bobbers, die zich kunnen gaan richten op de Spelen. De viermansbob hoeft alleen nog vormbehoud te tonen om zich te plaatsen. Daarvoor moeten ze bij de eerste tien eindigen in een wereldbekerwedstrijd.

„Of op de Spelen al eremetaal gehaald zal worden is de vraag”, zei Ritsma gisteren. „Normaal gesproken is Edwin van Calker pas op zijn best in Sochi, waar in 2014 de Spelen worden gehouden. Maar als het in Vancouver al lukt, zal de aandacht ongetwijfeld toenemen en kunnen de bobsleeërs er een goede boterham aan gaan verdienen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden