Bobsleeër verdacht van ultrarechtse sympathieën

AMSTERDAM - Het vermeende rechts-extremistische verleden van bobsleeër Arend Glas heeft sportkoepel NOC-NSF en de bobsleebond (BSBN) in grote verlegenheid gebracht. Glas moet binnenkort aangewezen worden voor de Winterspelen van Salt Lake City, maar zou lid zijn geweest van CP'86. Die partij werd in 1998 verboden wegens het bevorderen van rassenhaat en discriminatie.

van onze verslaggever

NOC-NSF werd zondag middels een fax op de hoogte gesteld van het verleden van Glas, afgestudeerd bedrijfseconoom uit Groningen. Joop Alberda van het team de mission voor Salt Lake City reisde gistermorgen in alle vroegte naar Cortina d'Ampezzo om met Glas te spreken over zijn verleden en zijn huidige denkbeelden.

Juristen van de sportorganisatie bogen zich gisteren over de reglementen en het Olympic Charter. Volgens directeur Theo Fledderus is het 'juridisch moeilijk' om op basis daarvan Glas bij voorbaat uit te sluiten van opname in de olympische ploeg. Fledderus: ,,Als Arend zich sportief gedraagt volgens de regels van het IOC, dan zijn wij geen partij. Hoe lastig wij dit ook vinden.''

Volgens de antifascistische onderzoeksgroep Kafka was Glas in 1993 lid van CP'86, toen de rechts-extremistische jongerenorganisaties Nationaal Jeugd Front en Jongeren Front Nederland de partij nieuw leven hadden ingeblazen. Hij wordt met naam en omschrijving genoemd in het door Kafka uitgegeven boek 'CP'86 Met name genoemd'. Kafka kreeg de ledenlijst in 1995 in handen en stelt dat Glas gezien zijn lage lidmaatschapsnummer (227) mogelijk veel langer lid was.

Glas, die met een viermansteam bijna zeker is van de Spelen, heeft verbijsterd gereageerd op de beschuldigingen: ,,Ik heb in het verre verleden vanuit algemene politieke interesse en jeugdige nieuwsgierigheid contact gehad met onder andere groeperingen met extreem-rechtse denkbeelden. Maar ik ben niet actief geweest hierin en heb geen sympathie voor dergelijke denkbeelden, en neem, voor zover nodig, daar uitdrukkelijk afstand van.''

Voorzitter Idema van de bobsleebond zei dat hij het 'volste vertrouwen' heeft in het onderzoek van NOC-NSF. De sportkoepel zit flink in de maag met de affaire. In de vrij algemeen gestelde artikelen van het Olympic Charter staat niets over de inhoud van ideeën of sympathieën van sporters. Ze moeten spelregels respecteren over vriendschap, competitie en sportiviteit.

In dit handvest staat wel dat het nationaal comité, in dit geval NOC-NSF, zich ervan moet verzekeren dat voorgedragen sporters nooit eerder disciplinair zijn gestraft wegens discriminatie op raciaal, politiek of religieus vlak. Glas is nooit veroordeeld geweest voor dit soort zaken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden