Bobsleeduo Jurg en Van Haperen ver weg van podium

cesana pariol - Eline Jurg droeg om haar hals een goudenmedaille van chocolade. Gemaakt door haar vijfjarige neefje Max.Het doel van de meest ervaren bobsleester van Nederland was eenplak in Turijn. Ze kwam er niet eens bij in de buurt.

Vier jaar na haar debuut op de Spelen in Salt Lake City(zesde) eindigde ze als elfde, op een reuzenafstand van deDuitse winnares Sandra Kiriasis. “Dit is niet waar ik voorgekomen ben“, gaf Jurg toe. Alles stond de afgelopen jaren in hetteken van een medaille. Maar de gebrekkige structuur inNederland, de beperkte middelen, het ontbreken vanontwikkelingsbudget en de crash van Ilse Broeders maakten hettweede olympische avontuur van de Nederlandse bobsleesters toteen moeilijke weg.

Jurg kreeg in Turijn hulp van remster Kitty van Haperen, delaatste twee jaar actief binnen het team van Broeders. VanHaperen deed haar werk meer dan naar behoren. Ze was een van debeste starters, maar heeft geen zin verder te gaan in een sportdie in Nederland van toeval aan elkaar hangt. “Ik heb genoten,maar mijn project is klaar. Ik hoop dat de bond er in slaagtenige structuur te scheppen. Dat is nodig om deze sport inNederland verder te helpen. Ik heb daar alleen niet zoveelvertrouwen in.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden