'Bobo's' gaan het in Parijs verzieken

PARIJS - 'De bobo's gaan de zaak verzieken', kopte Libération, in een vooruitblik op de gemeenteraadsverkiezingen in Parijs. Links gaat daarbij morgen zo goed als zeker winnen.

Het dagblad plaatste de kop boven een opiniestuk van de Franse sociaal-geograaf Christophe Guilluy. Guilluy legde uit dat het de bobo's zijn die in heel Frankrijk in de tweede ronde rechts zullen doen verliezen. Dat ziet de linkse Libération graag.

Bobo staat voor bourgeois bohème, 'vrije burger'. Hij of zij representeert een nieuwe sociale klasse die het traditionele electoraat van links in de hoofdstad heeft vervangen.

,,Bobo's zijn kunstenaars, intellectuelen of ondernemers'', zegt Guilluy in een bar met de toepasselijke naam 'Le Triomphe' in Parijs. Ze werken vaak in de nieuwe media en technologie. Ze zijn vertrouwd met internet, verdienen bovengemiddeld, maar niet buitensporig. Ze zijn liberaal van opvatting en stemmen op de socialisten en de groenen. Iets wat ze morgen opnieuw zullen doen.

,,Parijs gaat vallen'', zegt de socialiste Michèle Blumenthal tijdens het folderen in de buurt van de Porte de Vincennes, in het twaalfde arrondissement. Haar partijgenoot Christian Sautter, oud-minister van financiën, corrigeert: ,,Parijs herrijst!'' Sautter, die vorig jaar in het kabinet van premier Lionel Jospin het veld ruimde voor Laurent Fabius, draagt zijn steentje bij nu de overwinning zo dichtbij is. Het bestuur van rechts is 'op', zegt hij. ,,En links heeft een beter programma.''

Het twaalfde arrondissement (deelgemeente), in het zuidoosten van Parijs, heeft de omvang van een stad: 137000 inwoners. Afgelopen zondag, bij de eerste ronde van de verkiezingen, behaalde de combinatie socialisten/communisten er 33 procent. De groenen scoorden 14. Morgen staan ze op één lijst die links aan de meerderheid in de deelraad en Blumenthal aan de burgemeestersstoel moet helpen. 'Het twaalfde' is ook cruciaal voor de strijd op het niveau van de hele stad. Als het hier lukt is ook de stoel voor Bertrand Delanoë, die andere socialist, in het stadhuis van Parijs verzekerd.

VERVOLG OP PAGINA 6

De nieuwe sociale klasse woont in opgeknapte, dure appartementen Franse verkiezingen

VERVOLG VAN PAGINA 1

Links kent de wensen van de 'bobo's': groen, openbaar vervoer en extra crèches

Parijs bestond altijd al uit twee delen, legt Guilluy in het café uit. In het westen woonde de bourgeoisie, de traditionele achterban van rechts. Links vertegenwoordigde de arbeiders in het oosten van de stad. Die arbeiders verdwenen naar de banlieues, de voorsteden, ze konden het wonen in Parijs niet meer betalen. Een nieuwe, rechtse middenstand kwam voor ze in de plaats.

Tótdat in het begin van de jaren negentig de bobo's opdoken, luidt de stelling van Guilluy. De afgelopen decennia is Oost-Parijs ingrijpend gerenoveerd. Hele wijken gingen plat; dure appartementenflats verrezen. ,,Toen links bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1995 zes arrondissementen wist te veroveren, heette het in de analyses dat het zijn oude machtsbasis had hervonden. Maar wat we zagen was de opkomst van een nieuwe sociale klasse.''

Die klasse heeft zich de afgelopen zes jaar steeds meer gemanifesteerd, zegt Guilluy. De renovatie ging voorop, de bobo's en links volgden, wijk voor wijk. Bij de parlementsverkiezingen van 1997 was links al in negen kiesdistricten (die deels afwijken van de arrondissementen) de grootste, bij de Europese verkiezingen van 1999 in veertien arrondissementen.

Ook in het twaalfde arrondissement ogen veel straten duur en proper na renovaties. Ooit was het met het Gare de Lyon en de Halles des Vins aan de Seine een en al industriële bedrijvigheid. Tegenwoordig is het oude gemeentehuis omgeven door opgeknapte herenhuizen en moderne appartementen. Op een voormalige spoorlijn werd het Viaduct des Arts, een wandel- en fietspromenade aangelegd. De Wijnhallen, waar de wijn voor de stad arriveerde, gingen begin jaren tachtig tegen de vlakte. Er verrees een park.

De ironie wil dat het stadsbestuur, in het Hôtel de Ville en in de arrondissementen, de renovatie krachtig stimuleerde, zegt Guilluy. ,,Rechts zag er een manier in om zijn electoraat te versterken. Dat de nieuwe appartementen wel een bourgeoisie zouden trekken, maar dat ie er anders uit zou zien dan de bourgeoisie in het westen van de stad, had het niet verwacht.''

In de Espace Reuilly, een zaal in een straatje dat uitloopt op het gemeentehuis, zit de stemming er 's avonds goed in. Zo'n duizend aanhangers begroeten Michèle Blumenthal en de leider van de groenen in het twaalfde, Christophe Najdovski. Maar ze zijn gekomen voor Bertrand Delanoë. Die laat lang om zich wachten, hij moest ook even naar het tweede en het dertiende arrondissement. Als hij tegen tienen eindelijk arriveert, brult de zaal het uit: WE GAAN WINNEN!

Dat is zo zeker als wat, zegt Antoine Guiral, politiek verslaggever van Libération. Parijs heeft genoeg van het bestuur van Jacques Chirac, tegenwoordig president, en zijn opvolger Jean Tiberi, van de schandalen die de afgelopen jaren naar buiten kwamen. Maar links heeft ook meer te bieden, zegt hij. Meer openheid bij het stadsbestuur, belooft de coalitie die morgen, in tegenstelling tot rechts in alle twintig arrondissementen gezamenlijk optrekt. En, belangrijk voor bobo's: meer investeren in het openbaar vervoer, in groen en crèches, in andere voorzieningen die de 'kwaliteit van leven' verhogen. Daar schort het vaak nog aan in de vernieuwde wijken.

Guilluy ontleende de term bobo aan de Amerikaan David Brooks, die er de liberalen, in zijn optiek een van de vier sociale klassen in de Verenigde Staten, mee typeerde. Het Franse equivalent leeft niet alleen in Parijs, maar ook andere grote steden: Lyon, Toulouse. ,,Het is niet toevallig dat rechts juist daar in electorale problemen zit.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden