De Serie

'Bobby Kennedy for President' is een mooi beeld van een broeierig tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis

Bobby Kennedy Beeld
Bobby KennedyBeeld

'Bobby Kennedy for President' is niet alleen een fraai historisch portret van de jongere broer van 'JFK', het laat ook een tijdperk zien.

Valt de naam Kennedy dan denken veel mensen eerst aan John F. Daarna vermoedelijk aan Jackie. Misschien dán pas aan Bobby. De serie 'Bobby Kennedy for President' laat zien wat een fascinerende politicus deze jongere broer van 'JFK' was.

Dezelfde diepliggende ogen, brede glimlach en golvende kuif als de president: de twee werden dikwijls met elkaar verward. Robert werd aanbeden én gewantrouwd. Als zevende kind geboren in een welgestelde katholieke familie die zich al generaties lang roerde in de Amerikaanse politiek, was hij de rijkeluisjongen die meeliftte op de faam van zijn broer. Zo werd hij gezien toen hij minister van justitie werd, nadat hij als campagneleider John in 1960 het Witte Huis had binnen gekregen. Vijfendertig jaar oud, geen noemenswaardige ervaring. 'Nepotisme', ja dat zag Robert F. Kennedy zelf ook wel. Maar van zijn ouders had hij ook meegekregen: wie gefortuneerd wordt geboren, moet iets terugdoen voor de wereld.

Politiek leek Bobby, die ook zelf een groot gezin zou stichten, zijn draai pas te vinden door gebeurtenissen die de Amerikaanse samenleving in de jaren zestig zouden hervormen, zoals de mensenrechtenbeweging. De Kennedy's waren aanvankelijk weinig betrokken bij de strijd die zwarte Amerikanen voor meer gelijkwaardigheid voerden, vertelt zanger en activist Harry Belafonte in de Netflix-serie over 'RFK'.

Warme familiefilmpjes

Bobby Kennedy for President is een verzameling van prachtig historisch beeldmateriaal waar maakster Dawn Porter uitstekend raad mee weet. Bobby die in losjes opgeknoopte hemdsmouwen op het ministerie grinnikend met twee telefoons tegelijk hannest. John en Robert, diep fronsend achter de schermen tijdens de crisis rond de Varkensbaai. En warme familiefilmpjes van de Kennedy's in huiselijke kring: joelende, zwemmende kinderen die door Bobby uitvoerig worden geknuffeld. De vrolijkheid laat de maakster abrupt eindigen met de moord op John F. Kennedy in november 1963.

Geprikkeld door het steeds fellere maatschappelijke debat in zijn land over de Vietnamoorlog stelde Bobby Kennedy zich in 1968 verkiesbaar voor het presidentschap. "Hij gaf ons zoveel hoop", zegt iemand in de serie. Robert Kennedy toont zich een bedachtzame spreker met zelfspot, die pleit voor 'liefde, wijsheid, mededogen en gerechtigheid' en op campagne blootsvoets door de branding kuiert met zijn kwispelende cockerspaniël Freckles.

In juni van hetzelfde jaar werd Robert Francis Kennedy doodgeschoten. De zoveelste politieke moord in een verhit land. Dat Dawn de laatste van haar vierdelige serie wijdt aan de jaren erna, waarin cynisme en wantrouwen een grotere rol zouden gaan spelen in de Amerikaanse politiek, zegt iets over haar ambitie: Bobby Kennedy for President gaat niet zozeer over een persoon alswel over een tijdperk.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Lees meer afleveringen op trouw.nl/deserie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden