'Bob van de KP' Scheepstra overleden

Liebke Scheepstra, in de Tweede Wereldoorlog als 'Bob van de KP' een van de bekendste leiders van de Landelijke Knokploegen, is zondag in Amersfoort overleden. Hij is 83 jaar geworden. Vrijdag wordt hij op zijn geboorte-eiland Schiermonnikoog begraven.

Scheepstra was korporaal bij de politietroepen, toen de oorlog uitbrak. Eind 1941 legde hij die functie neer, omdat hij niet wenste mee te werken aan Duitse arrestatiebevelen. Hij werd beveiligingsfunctionaris bij Aku in Arnhem. Weldra dook de pasgetrouwde Scheepstra onder en kreeg een belangrijke rol in het verzet. Als 24-jarige werd hij de jongste Knokploegleider van Nederland. Zijn grootste wapenfeit was de overval op 11 mei 1944 op De Koepel in Arnhem, waar de gereformeerde predikant Fredrik Slomp ('Frits de Zwerver') uit Heemse gevangen zat vanwege zijn verzetsactiviteiten. Het was de eerste geslaagde 'gevangeniskraak', die zonder bloedvergrieten verliep. Een maand later deed de KP dat onder zijn leiding nog eens over bij het Arnhemse huis van bewaring.

De historicus dr. L. de Jong beschreef Scheepstra in 'Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' als een ,,boom van een kerel, sterk als een beer, maar (wat belangrijker was) een man wiens durf gekoppeld was aan een zeldzame bezonkenheid van oordeel. Scheepstra was een voorbeeld van het feit dat in de bezettingstijd los van elke vooroorlogse maatschappelijke hiërarchie, in alle delen van het land en uit alle lagen van de bevolking personen naar voren traden, in wie een potentieel aanwezige strijdbaarheid opeens geactiveerd werd.'

Scheepstra had slechts lager onderwijs genoten, maar was volgens De Jong een man ,,die bereid en in staat was om in rustig en verantwoordelijk handelen beslissingen te nemen waar talrijke mensenlevens vanaf hingen'. Ds. Jan Slomp, zoon van 'Frits de Zwerver', noemt Scheepstra 'een van de groten uit het verzet'. Pas onder druk van koningin Wilhelmina accepteerde hij de Militaire Willems Orde, op voorwaarde dat de vorstin er ook een aannam. In 1965 bezocht hij met een delegatie kasteel Drakesteyn, om Beatrix en Claus te laten weten dat er bij het verzet bezwaren bestonden tegen hun voorgenomen huwelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden