Bob Dylan trekt de enige reactie op de Nobelprijs in

STILTE | De Nobelprijs is binnen, maar of hij hem ophaalt? Tot nu toe reageerde winnaar Dylan heel even via zijn site.

ISABEL BANEKE en REDACTIE CULTUUR EN MEDIA

Het duurde bijna een week voordat hij überhaupt iets van zich liet horen. En zelfs in die reactie op zijn recentelijke onderscheiding hield Bob Dylan het subtiel. 'Winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur', stond er ineens op een pagina van zijn website die een nieuwe collectie van zijn teksten aanprijst. Toch ging zelfs dat de muzieklegende te ver, bleek gisteren, toen de zin net zo plots weer van het internet verdween.

Ook het Nobelcomité heeft nog altijd niets gehoord van de laureaat, sinds de bekendmaking negen dagen geleden. Woordvoerder Sara Danius van de Zweedse Academie die de literatuurprijs uitreikt zei deze week dat ze de moed heeft opgegeven. Er was wel contact geweest met zijn omgeving, maar Dylan zelf zweeg tot dusver in alle talen.

Waarom de zanger zijn lippen stijf op elkaar houdt blijft ongewis. Ook is niet bekend of hij zich bemoeid heeft met het plaatsen of verwijderen van het gewraakte regeltje - sterrensites worden normaliter niet door de artiest zelf beheerd.

Sommige fans juichen de stilte toe. Zij vinden dat Dylan de titel van Nobelprijslaureaat moet weigeren - al is dat technisch onmogelijk: het Nobelcomité accepteert geen afwijzing en noteert iedere winnaar, of die de prijs nu wil of niet (dan blijft het bijbehorende prijzengeld in het Nobelfonds). De critici menen dat de Amerikaanse singer-songwriter zich zou verlagen als hij zich zou inlaten met een prijs die werd ingesteld door een explosievenfabrikant.

Als Dylan inderdaad bedankt voor de eer, is hij niet de eerste. De Nobelprijs is sinds 1901 vaker geweigerd, in de meeste gevallen onder politieke druk. In 1939 bijvoorbeeld, verbood Adolf Hitler de Duitse Gerhard Domagk om zijn Nobelprijs voor de geneeskunde in ontvangst te nemen.

Schrijver Jean-Paul Sartre wuifde de prijs geheel vrijwillig weg, in 1964. "Ik wil niet getransformeerd worden tot een instituut", legde hij later uit. De Fransman wilde dat zijn werk werd gelezen om de inhoud, en niet om de waardering van anderen. Afwijzingen mogen vaker zijn voorgekomen, de totale radiostilte van Dylan is nieuw.

Al is het natuurlijk ook goed mogelijk dat Dylan 10 december toch bij de uitreiking in Stockholm aanwezig is. Het zou niet de eerste verrassing zijn die de muziekman uit de hoge hoed tovert: hij verscheen al eens, geheel in strijd met zijn reputatie en traditie, in advertenties van Pepsi, Cadillac en lingeriemerk Victoria's Secret.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden