Reportage

Bob Dylan en blote voeten in Farmsum: jongeren in actie tegen gaswinning

Actievoerders van Code Rood zijn in actie tegen de gaswinning van de NAM. Beeld reyer boxem

Honderden jongeren blokkeren sinds maandag een Nam-terrein in Groningen. Ze willen dat de gaswinning nú stopt.

Knock, knock, knockin’ on politicians door’, klinkt het uit honderden kelen bij het tankenpark van de Nederlandse­­ Aardoliemaatschappij (Nam) in Farmsum. Actievoerders uit verschillende Europese landen hebben zich daar verzameld om een vuist te maken tegen de gaswinning, die aardbevingen veroorzaakt. Ook zijn ze tegen de winning van fossiele brandstoffen in het algemeen door grote bedrijven zoals Shell. En dus versperren ze de toegang tot het tankenpark, waardoor vrachtwagens met giftig aardgascondensaat niet verder kunnen rijden.

Politie en ME zijn nadrukkelijk aanwezig. Het grootste deel van de dag gaat dat gemoedelijk, actievoerders staan zelfs te frisbeeën met een politieagent, maar in de avond is er een opstootje. Als actievoerders, volgens de politie tegen de regels in, tegen hekken aan zitten en weigeren weg te gaan, grijpen agenten in met pepperspray en wapenstokken. Een onbekend aantal actievoerders raakt gewond en wordt in de eigen medische post nagekeken. 

Na zo’n drie kwartier is de rust terug. Het terrein heeft iets weg van een festival: overal liggende en zittende jonge mensen die kaarten of jongleren. En ze zingen mee met Harry Loco, die op het podium staat in een kleurig shirt en op blote voeten.

Pruik en schmink

Op het actieterrein zijn sowieso veel blote voeten. Net als dreadlocks, witte pakken waarop teksten zijn geschreven, pruiken, schmink. Veel actievoerders hebben hun gezicht onzichtbaar gemaakt met sjaals, maskers of hoofddoeken, want ze willen niet herkenbaar in beeld. Een meisje van een jaar of twintig wiegt, eveneens blootsvoets, mee op het refrein. Ze heeft haar ogen gesloten, draagt een groene haarband en glimlacht gelukzalig.

De actievoerders komen, veelal per fiets, uit regio’s die zelf te maken hebben met gaswinning-achtige praktijken en de gevolgen daarvan. De Engelse Patricia Smith is al oma, maar laadde met liefde de fiets op de veerboot om hier in Groningen actie te voeren. Haar geliefde graafschap Surrey kampt sinds kort met aardbevingen, vermoedt wordt dat die komen door olie- en gasboringen. Heeft ze zelf schade aan haar woning? ‘Not yet’, zegt ze, met de nadruk op yet.

“Het gaat om een basaal recht”, zegt ze. “Het recht dat mensen hebben om niet uit hun huizen gejaagd te worden door de gieren die cirkelen rond de stervende lichamen van de planeet.” Gejuich is haar deel. 

Het voelt eenzaam

Ze is enorm geraakt door de schade die Groningers lijden, vertelt de rozeharige Smith als ze weer naast het podium staat. Door de bureaucratie waar ze mee kampen. De angst. Het voelt soms wat eenzaam, zegt ze, om alleen in je eigen gebied te opereren. De saamhorigheid en solidariteit hier in Farmsum inspireren haar. En bovendien, zegt ze: het gaat ook om het grotere plaatje. Niet om Groningen of Surrey, maar om de toekomst van de planeet. Trots toont ze haar T-shirt: ‘Let’s make this planet great again.’

Volgens Code Rood, de ‘samenwerking van mensen die strijden tegen de fossiele industrie en haar macht’, die de zitblokkade organiseert, zijn er zevenhonderd actievoerders, maar een eigen telling van RTV Noord levert volgens de regionale omroep tussen de vierhonderd en 450 op. Hoe lang de zitblokkeerders blijven is niet bekend. Van de gemeente Delfzijl hebben ze toestemming om tot vrijdag te demonstreren.

Lees ook: 

'Onder de oppervlakte zit latente boosheid'

Het geestelijk leven in Groningen zucht onder de gevolgen van de aardbevingen. 'Wil je onveilig zijn of liever gelukkig? Dat soort vragen wordt de Groningers opgedrongen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden