Bob drinkt toch een biertje

De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat alcoholcampagnes duidelijker moeten maken dat chauffeurs compleet nuchter moeten blijven.Beeld anp

Vier van de tien jonge Amerikanen die zich opofferen als 'bob' drinken toch. Ook in Nederland wil de bob nogal eens aan de borrel gaan.

Dat chauffeurs vaak jokken over hun alcoholgebruik, ontdekten onderzoekers van de University of Florida die tijdens het uitgaan ruim duizend mensen bevroegen, van wie een kleine tweehonderd aangaf 'designated driver' te zijn - de Amerikaanse versie van de bob.

Bij het verlaten van het café had veertig procent van deze mensen toch gedronken, blijkt uit de publicatie vandaag in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs. Bijna de helft daarvan liet in de blaastest een alcoholpromillage zien van meer dan 0,5. Dat is in Nederland de grens bij verkeerscontroles en volgens verkeersonderzoekers de grens waarboven het gevaar op ongelukken snel toeneemt.

Een even grote groep had minder gedronken dan deze norm, maar wel meer dan 0,2 promille - de Nederlandse grens voor nieuwe bestuurders. Volgens de Amerikanen denken veel uitgaanders dat 'een drankje' geen kwaad kan, maar blijft het vaak niet daarbij. Het ging in het onderzoek overwegend om mannelijke studenten. Vrouwen die zich hadden aangemeld om alcoholvrij te blijven hielden zich iets vaker aan hun belofte. Of beschonken mensen echt achter het stuur plaatsnamen, is niet bekend.

Bob drinkt tijdens uitgaan
De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat alcoholcampagnes duidelijker moeten maken dat chauffeurs compleet nuchter moeten blijven. Dat is nu al de inzet van de 'designated driver'-initiatieven en ook van de Nederlandse campagne '100 procent Bob'. Zowel Veilig Verkeer Nederland als jongerenorganisatie Team Alert, betrokken bij de campagne, stelt dat deze campagne vruchten heeft afgeworpen: het aantal alcoholdoden in het verkeer is gedaald.

Toch bleek een paar jaar geleden uit een onderzoek onder een kleine groep discotheekgangers dat vier van de tien mannelijke bobs en ruim een op de tien vrouwen alcohol drinkt tijdens het uitgaan.

Branche-onderzoek bij uitgaansgelegenheden bevestigde dit beeld. Bij TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland is geen grootscheeps onderzoek naar de nuchterheid van bobs bekend.

Bbq-bob mag twee bier
Bob's moeten er niet alleen zijn bij het uitgaan. Afgelopen vrijdag deelde de brandweer in Groningen 250 schorten uit om mensen erop te wijzen dat ook bij barbecue-festijnen altijd iemand alert moet blijven zodat het niet misgaat. Spiritus of bio-ethanol op de barbecue gooien is de meest gemaakte fout, zegt regiocommandant Erik Zuidam.

De drie brandwondencentra - Groningen, Beverwijk en Rotterdam - ontvangen jaarlijks 160 slachtoffers die zijn gevallen door vluchtige stoffen op barbecue of vuurkorf. Daarnaast melden zich nog 250 gewonden bij de gewone spoedeisende hulp. Gemiddeld zijn de slachtoffers voor 11 procent verbrand. Bianca Habing van het Brandwondencentrum: "Dat is een oppervlak van elf handen, meestal in het gezicht en op de borst."

Deze bob, de 'bbq-bob' gedoopt, mag wel een of twee pilsjes. Zuidam: "Ik zou willen spreken van de bewust oplettende barbecueër in plaats van bewust onbeschonken." Habing: "Je ziet vaak dat een iemand de boel aansteekt, een ander vindt het niet hard genoeg gaan en die gooit er dan iets op." Het Brandwondencentrum raadt dringend aan de tijd te nemen voor het maken van het vuurtje en om aanmaakblokjes te gebruiken. Habing: "En niet in het vuur blazen, liever een waaier gebruiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden