Bob Dole

Een republikein die hamert op eerherstel van traditionele waarden als godsvertrouwen, gezinsleven, eergevoel, plichtsbesef en vaderlandsliefde. Een republikein ook die hamert op een verdere opvoering van de misdaadbestrijding, het veiligheidsbeleid, goede scholingskansen en die voor het overige de rol van de overheid zoveel mogelijk wil beperken om de eenvoudige reden dat burgers de ruimte moeten hebben hun dikwijls met hard werken verdiende inkomen naar eigen goeddunken te besteden. De gemiddelde Amerikaan zal er nauwelijks van opkijken.

De betekenis van de rede waarmee de republikein Bob Dole zich gisteren nomineerde voor het presidentsschap zal daarom op grond van andere criteria moeten worden vastgesteld. Bijvoorbeeld aan de hand van de manier waarop hij de conventie toesprak. Dan valt vooral de vlakke toonzetting op. Dole is geen briljant redenaar, maar dat behoeft nog geen excuus te zijn nagenoeg ieder accent weg te moffelen door het opdreunen van een waslijst van meningen en wensen. Daarmee maskeerde hij doelbewust een heldere positiebepaling.

Die vlakheid belooft weinig goeds in vergelijking tot de enige wel geprononceerd uitgesproken wens, namelijk het stellige republikeinse voornemen de belastingen met vijftien procent te willen verlagen. Dit voornemen is vanzelfsprekend vervat in het fraai ogende perspectief dat zo de economie een forse stimulans belooft te krijgen. Maar de werkelijkheid is toch vooral dat dit doceurtje aan 'hard werkende' Amerikanen ten koste gaat van de overheidsuitgaven.

Daarmee bedoelt Dole niet een besparing op bijvoorbeeld het defensiebudget, maar (als nagenoeg enige resterende mogelijkheid) een verdere korting op de sociale zekerheid. Zo bewijst Dole vooral het cynische gelijk dat je in een land waar de underdog toch nauwelijks opkomt bij verkiezingen, je ook met deze kwetsbare groep geen rekening behoeft te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden