Beatles

Bob (21) en Dominic (17) zijn Beatlesfans

null Beeld Redferns
Beeld Redferns

Op 10 april is het vijftig jaar geleden dat The Beatles uit elkaar gingen, maar de band trekt nog steeds nieuwe, jonge bewonderaars. Dana Ploeger sprak met Bob van Gemert (21) en Dominic Bouvy (17)

Bob Beeld
BobBeeld

‘Alles fascineert me aan The Beatles’

Bob van Gemert (21), student sociale geografie uit Hoogland

“Ik weet nog het moment dat ik voor het eerst kon meedrummen met een Beatlesliedje. Ik was toen een jaar of zeven. Te gek vond ik dat. Al zolang ik me herinner, klinkt hun muziek in ons huis. Echt, op mijn tiende had ik hun hele discografie al beluisterd.

Boven mijn bed hangt de poster van de cover van ‘Abbey Road’, mijn favoriete album, en ik heb een vijftal originele platen – daar is niet makkelijk aan te komen. Verder heb ik verschillende Beatlesboeken. Alles fascineert me aan die band.

Toen ik met mijn oma een reisje maakte naar Londen zijn we natuurlijk even bij de Abbey Road Studio’s gaan kijken en heb ik op het beroemde zebrapad een foto gemaakt. Op de Wall of Fame tekende ik een kevertje. In mijn puberteit liet ik ze even los, toen hield ik me bezig met experimentele muziek, jazz en Frank Zappa. Maar sinds mijn vijftiende ben ik helemaal terug: er bestaat geen beter geschreven popmuziek dan die van The Beatles. De effectiviteit, zoals in ‘Strawberry Fields Forever’, is echt heel ‘catchy’. En wanneer ik naar de drumpartijen van Ringo Starr luister, denk ik vaak: hoe komt hij erop!

Met mijn coverbandje spelen we nummers als ‘I Want You’ en ‘Come Together’. Zo probeer ik leeftijdgenoten enthousiast te maken, ik leg ze uit hoeveel invloed ze hebben gehad: ik heb zelfs een Pink Floyd-fan aan The Beatles gekregen.

John Lennon is mijn favoriet: hij heeft de beste nummers geschreven. Maar Paul McCartney vind ik ook geweldig. Ik heb hem in 2009 live zien spelen, ik stond helemaal vooraan en kon de hitte voelen die van het podium dampte. Zo vet! Ik had al kaarten voor zijn concert in mei, maar dat gaat helaas nu niet door. Ik hoop wel dat hij nog een keer komt, want hij is al zevenenzeventig.”

 Dominic Beeld
DominicBeeld

‘Ik heb dezelfde basgitaar als Paul’

Dominic Bouvy (17), Stedelijk ­Gymnasium, Leiden

“In mei zou ik hem voor het eerst live gaan zien: Paul McCartney. Hij is de Beatle waar ik het meest door gefascineerd ben, mijn grote voorbeeld, vooral omdat hij de muzikaalste is. Hij heeft wel op veertig instrumenten gespeeld, treedt nog steeds op en is totaal niet arrogant geworden. Ik vind het begrijpelijk, maar wel heel naar dat zijn concert nu niet doorgaat.

Mijn liefde begon onderweg naar Zuid-Frankrijk met mijn ouders en oudere broer. Altijd namen we Beatles-cd’s mee. Bij de tonen van het eerste nummer op het album ‘Anthology 3’ wist ik: nu begint de vakantie. Dat album is echt een kunstwerk en raakt me emotioneel het meest. Inmiddels hangt mijn kamer vol posters en verzamel ik alles van ze. Ik bezoek altijd de Beatlesbeurs en heb diverse limited editions.

Mijn mooiste bezit is het boek waarin alle nummers staan uitgeschreven. Daar speel ik geregeld uit. Ik ben drummer en speel basgitaar en piano. Ik heb dezelfde iconische basgitaar als Paul: een echte Höfner. Voor mij is deze muziek zo bijzonder, omdat zij de popmuziek echt hebben uitgevonden. Vooral op hun laatste albums hoor je dingen die nu nog uniek zijn. Zoals het tussenstuk in ‘A Day In The Life’, waarin ze ineens allemaal door elkaar heen spelen. Fascinerend!

Ik vind het wel jammer dat ik alleen sta in mijn hobby. Klasgenoten kennen The Beatles nauwelijks. Aan het begin van de middelbare school liet ik The Beatles even los en luisterde ik met vrienden vooral naar hiphopmuziek. Maar nu denk ik: wat een troep.

Had ik maar in de tijd van The Beatles geleefd, denk ik weleens. Dan had ik voor vijf dollar een kaartje gekocht voor hun eerste concert in het Shea Stadium en had ik tussen al die gillende meiden kunnen staan.”

Lees ook:

Een leven lang fan van Sarah - nu van Sam

Journalist Govrien Oldenburger was in de jaren negentig hartstochtelijk fan van K’s Choice. Zangeres Sarah Bettens was haar idool. Óók omdat ze op vrouwen viel. Vorig jaar kwam Sarah voor de tweede keer uit de kast, nu als transgender Sam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden