Boats4People wijst op vele drama's op zee

Libische vluchtelingen die de reis naar Lampedusa niet hebben overleefd. (augustus 2011) Beeld EPA
Libische vluchtelingen die de reis naar Lampedusa niet hebben overleefd. (augustus 2011)Beeld EPA

Ze varen van Sicilië naar Monastir, en van die Tunesische havenstad terug naar Lampedusa. Het is de drukst bevaren route over de Middellandse Zee, voor bootvluchtelingen. Op die overtocht van Afrika naar Europa kapseizen regelmatig overvolle bootjes en verdronken in 2011 ruim 1500 Afrikaanse vluchtelingen. "Met ónze boottocht vragen we aandacht voor deze tragedie", zegt Vincent de Jong.

De Jong maakt met Joyce van Dijk en Emmanuel Mbolela, een uit Congo afkomstige en in Dordrecht woonachtige vluchteling, deel uit van de Nederlandse deelname aan Boats4People. De internationale actie die morgen in Italië start, wordt 'een varend protest tegen de repressieve migratiepolitiek op de slotgracht rond Fort Europa'. De Jong: "We roepen de EU op een einde te maken aan zijn gewelddadige controle van de zeegrenzen."

Boats4People is een actie van migrantenclubs en organisaties uit onder meer Italië, Frankrijk, Duitsland, Tunesië, Marokko en Mali. De Nederlandse inbreng komt van All Included. Die Amsterdamse groep voert sinds 2005 actie tegen het Nederlandse migratiebeleid.

Vorig jaar probeerden zo'n 50.000 Afrikaanse vluchtelingen Europa over zee te bereiken. Het officiële aantal doden of vermisten is 1500. Volgens de meest pessimistische ramingen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR overleefde één op de tien de tocht niet. Grote schepen varen de andere kant op als ze overvolle gammele bootjes in nood zien en negeren noodsignalen, is de klacht. "Om je rot te schamen", mopperde Tineke Strik, Eerste Kamerlid voor GroenLinks en lid van het Europese Assemblee van de Raad van Europa, eerder in Trouw.

Het politieke spel rond Afrikaanse bootvluchtelingen kost veel te veel levens, stelt Strik. "Het is onacceptabel dat de Europese regeringen wegkijken als zich aan hun buitengrenzen een humanitaire ramp voltrekt." Bovendien wordt het asielrecht geschonden, zeggen critici. De Europese grensbewakers dwingen regelmatig bootjes terug te koersen richting Afrika, waarmee vluchtelingen het recht op een individuele asielaanvraag wordt onthouden.

Vorig jaar, bij een bijeenkomst in Cecina, ontstond het idee van een 'solidariteitsvloot'. Mbolela was daarbij. Zondag start de actie in Cecina. Via Palermo zeilt het vlaggenschip, de Oloferne, naar Monastir (aankomst 12 juli). Op 16 juli wordt begonnen aan de terugreis, die op 18 juli in Lampedusa moet eindigen. Het Italiaanse eiland is de eerste stop tussen Noord-Afrika en Europa en werd vorig jaar overstroomd door vluchtelingen.

"Het gebeurt allemaal ver weg", erkent De Jong. "Maar Nederland is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van dit Europese beleid dat vele dodelijke slachtoffers maakt. Dat willen we met onze deelname aan Boats4People zichtbaar maken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden