BNN filmt het 'echte leven' op school

null Beeld archieffoto ANP
Beeld archieffoto ANP

De Alkmaarse scholengemeenschap Jan Arentsz geeft groen licht aan BNN om enkele weken lang filmopnamen op school te maken voor een 'reallife' documentaireserie. Dit heeft de scholengemeenschap woensdag bekendgemaakt.

Dolf Hendriks

De school is enthousiast over het plan om dit voorjaar in de kantine, aula, docentenkamer, ingang en twee klaslokalen enkele tientallen camera's op te hangen. Dit moet resulteren in een zesdelige documentaireserie over het leven op school.

VUmc-debacle
Net als 109 andere scholen werd de christelijke scholengemeenschap in september 2012 benaderd door jongerenomroep BNN. 107 scholen besloten onmiddellijk te bedanken. Drie scholen, waaronder scholengemeenschap Jan Arentsz, twijfelden. Volgens het Noordhollands Dagblad vrezen veel scholen voor een 'VUmc-debacle'.

Productiemaatschappij Eyeworks maakte vorig jaar de televisieserie 24 Uur: Tussen Leven En Dood door camera's op te hangen op de afdeling spoedeisende hulp van het VUmc. Na de eerste aflevering schrapte RTL4 de serie na een stortvloed van kritiek. De serie zou de privacy van patiënten hebben geschonden.

Positieve aspecten
De afgelopen maanden voerde de schoolleiding van Jan Arentsz diverse gesprekken met zowel de programmamakers als de betrokkenen. Docenten, leerlingen en hun ouders reageren positief op het idee, mede door de garantie dat niemand in beeld komt die daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Het weegt bovendien zwaar mee dat de nadruk in de documentaire niet komt te liggen op ruzies en incidenten, maar op de positieve aspecten van het schoolleven.

Volgens de leerlingenraad wordt met privacy zeer zorgvuldig omgegaan. 'Mocht je het niet prettig vinden om in beeld te komen dan gebeurt dit ook niet. Mocht er iets opgenomen zijn wat je niet op TV terug wilt zien dan zal dit ook niet gebeuren.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden