BNA-kubus toegekend aan Hans Kollhoff

AMSTERDAM (ANP) - De Bond van Nederlandse Architecten heeft de BNA-kubus dit jaar toegekend aan de Duitse architect Hans Kollhoff. De jury kreeg opdracht ditmaal een buitenlandse architect voor te dragen, die zijn stempel drukte op de architectuur in Nederland.

Het werk en gedachtegoed van Kollhoff heeft volgens de jury gewerkt als een waardevolle 'eye-opener' voor de sterk op het modernisme georiënteerde Nederlandse architectuur. In Nederland maakte Kollhoff in 1994 naam met het woongebouw Piraeus, een sculpturaal vormgegeven superblok op het KNSM-eiland in Amsterdam. Momenteel is de architect betrokken bij de herbestemming van het Chassé-terrein in Breda. Ook had hij zitting in het team dat waakt over de kwaliteit van de inrichting van de Kop van Zuid in Rotterdam.

De BNA-kubus wordt dit jaar voor de 29ste keer uitgereikt. Eerder ontvingen architecten als Van den Broek, Quist, Herzberger en Hannie en Aldo van Eyck de jaarlijkse architectuurprijs. De uitreiking aan Kollhoff vindt plaats op zaterdag 10 oktober in theater Felix Meritis in Amsterdam. Voor het eerst verbindt de BNA dit jaar een bal aan de uitreiking van de prijs. Het is de bedoeling dat het Kubus-bal een jaarlijks terugkerend feest wordt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden