BN'ers voor een klas met kwetsbare kinderen

TV | In de tv-serie 'Dream School', die morgenavond begint, proberen sterren om voortijdig schoolverlaters te motiveren van de bank af te komen.

Ietwat gespannen stapt Jack de Vries het klaslokaal binnen. De oud-spindoctor kijkt eens rond, zet zijn aktetas neer en besluit dan de tafels te herschikken. Met een U-opstelling hoopt hij de aandacht van de leerlingen bij zijn les 'Politiek' te houden. Want als De Vries iets onthouden heeft van zijn eigen schooltijd, is het dat hij altijd achterin ging zitten om te kunnen lummelen.


De voormalige staatssecretaris is één van de docenten in 'Dream School', een nieuw televisieprogramma van de NTR waarin bekende Nederlanders zestien voortijdig schoolverlaters pogen te motiveren een baan, stage of vervolgopleiding te zoeken. Zo geeft historicus Maarten van Rossem een les geschiedenis, vertelt Inez Weski over haar werk als strafpleiter en probeert theaterpersoonlijkheid Karin Bloemen met drama tot de jongeren door te dringen.


Rector van de tijdelijke school in de Hilversumse bossen is Eric van 't Zelfde, de man die de problematische Hugo de Grootschool in Rotterdam op de rails wist te krijgen. "Aanvankelijk voelde ik niets voor de serie", zegt hij. "Wie een programma maakt over beschadigde kinderen, moet voorzichtig te werk gaan om misbruik te voorkomen. Soms moeten ze tegen zichzelf in bescherming worden genomen."


Ook vond de rector de gedachte dat sterren schoolverlaters in drie weken tijd kunnen doen opbloeien naïef. Toch besloot hij mee te doen. "Ik vond het een interessant experiment. Bovendien beloofden de makers me dat de jongeren na afloop van de serie langdurig worden begeleid."


Hoewel hij al 24 jaar in het onderwijs werkt, werd Van 't Zelfde toch verrast door de klas. "Het heeft mijn overtuiging bevestigd dat ik dit vak moet blijven beoefenen. Docent zijn is gruwelijk zwaar, maar met liefde, geduld en een harde hand is weer gebleken dat je het tij voor dit type kind kunt keren."


In Nederland verlaten jaarlijks ruim 25.000 jongeren school voortijdig. Ook bokskampioene Lucia Rijker, die in het programma fungeert als directeur van de 'Dream School', stopte voor het behalen van haar diploma met de middelbare. "Ik heb ervaren hoe het is om vast te zitten in een negatief gedragspatroon, ik had een grote 'nee' op mijn voorhoofd staan. Maar ik weet dat het mogelijk is om die neerwaartse spiraal te doorbreken."


In de VS en Engeland, waar chef-kok Jamie Oliver het initiatief nam voor het eerste seizoen, was 'Dream School' een groot succes. Hebben de leerlingen van Rijker hun leven ook weer op de rit? "Sommigen gaan terug de schoolbanken in, een paar zoeken nu naar een stage. Maar niet iedereen heeft actie ondernomen."


Nog niet, hoopt de bokser. "Gisteravond kreeg ik een positief bericht van een jongen die ik heb weggestuurd, nadat ik tevergeefs alles had geprobeerd hem te motiveren. Mail me als je er wel klaar voor bent, zei ik hem. Een aantal keer wilde ik de Dream School opgeven, het sloopte me. Maar de zware vechtrondes wegen niet op tegen dit soort lichtpunten."


Dream School, vanaf morgen om 21.30 uur wekelijks op NPO 3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden