BN'ers stoten door: na de tv nu Den Haag

Na Hilversum hebben de BN'ers nu ook Den Haag ontdekt. Bram Moszkowicz en Dirk Scheringa staan klaar om de Tweede Kamer over te nemen. Ze hebben twee dingen gemeen: een groot ego en weinig zelfkritiek.

In 'WNL op zondag' toonde Moszkowicz, oprichter van de partij Voor Nederland, zich geïrriteerd over de kritische vragen van de nieuwe presentator Rick Nieman. "Het is een vak apart hoor, goed luisteren en weten wat je moet vragen", bromde de oud-advocaat. Dat hij van het tableau was geschrapt noemde hij een 'absurde straf', omdat hij 'au fond een brave jongen' is. Als toekomstig politicus wil hij eigenhandig de migrantenstroom in goede banen leiden. Dat betekent wat hem betreft opvang in tentenkampen in Saudi-Arabië en Qatar.

Bij Scheringa zaterdag in 'EenVandaag' evenmin een spoortje van zelftwijfel. De man die, zo meldde de rubriek, volgens toezichthouders destijds nooit een bankvergunning had mogen krijgen, wierp zich desondanks op voor het ondernemersbelang. Samen met ex-PVV'er Hero Brinkman vormt hij de Ondernemerspartij, die zich ondermeer wil inzetten voor soepeler regels bij kredietverlening. "Uitgerekend iets waarmee Scheringa zich niet zou moeten bemoeien", vond Kirsten Verdel, schrijfster van een boek over de Dirk Scheringa Bank (DSB).

Het was een kritische reportage. 'EenVandaag' vroeg zich af hoe een man die 'duizenden mensen in problemen bracht met ondeugdelijke leningen nu denkt het land te moeten gaan besturen.' Zelf begreep Scheringa, minzaam lachend, nog steeds weinig van al het wantrouwen. "Ik heb toch heel wat ervaring als ondernemer?"

NRC-columnist Bas Heijne vermoedde dat het de heren meer ging om hun eigen ik dan om het welzijn van ondernemers. "Je ziet het wel vaker bij dit soort persoonlijkheden. Ze hebben in hun eigen leven flinke tegenvallers en willen vervolgens het land gaan redden."

Heel wat minder kritisch ging het er aan toe in 'Pauw'. De presentator wilde alleen maar weten wie de kar ging trekken bij de Ondernemerspartij: Brinkman of Scheringa. Terwijl er toch interessante vragen voor het opscheppen lagen. Vooral na de oude beelden waarin Scheringa terugblikte op zijn DSB-imperium. "Ik ben kapot gemaakt en mijn medewerkers ook. Dat voelt wrang." Na dit vertoon van zelfmedelijden had Jeroen Pauw kunnen vragen: Hoe kijkt u terug op de zelfmoorden die mensen hebben gepleegd vanwege hun DSB-lening? Die wanhopige man uit Amstelhoek bijvoorbeeld, die na tien jaar merkte dat van zijn autolening nog steeds geen cent was afgelost. Al die tijd alleen maar rente betaald voor een 'eeuwigdurende' wurglening.

Maar nee, het ging maar over het verzekeringetje dat Scheringa wil bedenken voor zzp'ers. Totdat Peter R. de Vries, zelf ook ooit BN'er met politieke ambities, zich ermee ging bemoeien. "Ga nooit in zee met Brinkman, want die hangt het verderfelijke PVV-gedachtengoed aan." Het liep hoog op. Zo zeer zelfs dat Brinkman De Vries verweet geld te vragen voor zijn veelvuldige tv-optredens. "De belastingbetaler moet uw zurigheid bekostigen!"

De Vries is zzp'er. We zagen dus niet alleen een heftige discussie, maar tevens de eerste officiële botsing tussen de Ondernemerspartij en haar achterban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden