Blunders behoren tot het verleden door doellijntechnologie

null Beeld reuters
Beeld reuters

Tijdens de wedstrijd Frankrijk-Honduras was de grote vraag: goal of geen goal? De Franse speler Karim Benzema leek te scoren, maar doellijntechnologie moest uitsluitsel geven. Een primeur, want in Brazilië doet doellijntechnologie zijn intrede op een WK.

Lisanne Ruijgrok

Toch was het nog wat onwenning. De verwarring was groot bij de 2-0 van Frankrijk. De bal kwam eerst op de paal, maar ging daarna alsnog over de achterlijn via keeper Noel Valladares. In eerste instantie kwam de melding 'no goal', waardoor het publiek, de trainers en commentatoren dachten dat het doelpunt niet doorging. Daarna verscheen alsnog 'goal' omdat de keeper de bal over de lijn had getikt.

Arbiters krijgen dit WK hulp van GoalControl, het systeem waarbij 14 camera's op de lijn zijn gericht om vast te stellen of de bal de lijn geheel gepasseerd is. In het verleden was de scheidsrechter aangewezen op zijn eigen waarneming, soms met pijnlijke blunders tot gevolg. Een overzicht van de meest dubieuze beslissingen.

WK-finale 1966: West-Duitsland-Engeland

Het is waarschijnlijk de meest bediscussieerde goal uit de WK-geschiedenis. Engelsman Geoff Hurst schoot in de verlenging van de WK-finale van 1966 tegen de onderkant van de lat. De bal stuitte terug, op of achter de lijn. Engeland won in eigen land het WK, maar de goal zorgt tot op de dag van vandaag voor controverse.

WK 2010: Duitsland-Engeland

De revanche voor Duitsland volgde in 2010. Bij een 2-1 achterstand scoorde de Engelse middenvelder Frank Lampard via de onderkant van de lat. De gelijkenis met de goal van Hurst was groot, al was de bal nu ruimschoots achter de lijn. Engeland voelde zich bestolen, maar Duitsland won met 4-1. De voetbalwereld sprak er schande van en de roep om technologische hulpmiddelen was groter dan ooit.

Chelsea-Tottenham Hotspur 2011

Het zit Frank Lampard soms ook mee. In de wedstrijd van zijn club Chelsea tegen Tottenham Hotspur schoot hij op keeper Heurelho Gomes. De oud-doelman van PSV liet de bal door zijn benen glippen maar wist de bal nog voor de lijn weg te grabbelen. Op deze beelden uit het publiek is goed te zien dat de goal onterecht is goedgekeurd. Een goedmakertje voor Lampard's 'ghost goal' tegen Duitsland.

Manchester United - Tottenham Hotspur 2005

De Londense club Tottenham Hotspur heeft vaker pech. In 2005 zagen zij juist een wereldgoal afgekeurd worden. Pedro Mendes scoorde vlak voor het einde van de wedstrijd, doelman Roy Carroll blunderde, maar de goal ging niet door.

EK 2012: Engeland-Oekraine

Engeland lijkt onlosmakelijk verbonden met discutabele doelpunten. Ook op het EK 2012 was het weer raak. Ditmaal in het voordeel van Engeland. Bij een 1-0 voorsprong in de achtste finale tegen Oekraine scoorde het thuisland. De scheidsrechter zag echter niet dat verdediger John Terry de bal achter de lijn weghaalde.

Portugal-Azerbeidzjan

Dat onterecht afgekeurde goals ook bijzonder mooi kunnen zijn bewijst Cristiano Ronaldo. Het zal weinigen hebben gedeerd dat zijn goal in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Portugal en Azerbeidzjan niet telde, want Portugal won alsnog met 3-0. De schitterende omhaal was het hoogtepunt van de wedstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden