Blunderen rond Fort Pannerden herstelt patstelling

door Onno Havermans

Met de herovering van Fort Pannerden door de krakers is de patstelling terug. De gemeente Lingewaard bereidt een nieuwe ontruiming voor. Net zo zinloos als drie weken geleden.

Neen, een verkeerde beslissing was het niet van burgemeester Paul Peters. Daar wil zijn woordvoerder niet van weten. De gemeente moet de wet handhaven en dat is met de ontruiming gebeurd. Op de restauratieplannen heeft Lingewaard geen invloed. Daar gaat de Stichting Fort Pannerden over.

Maar intussen is de situatie amper veranderd. Sinds zondag zijn de krakers terug in het fort, vergezeld van een flink aantal geestverwanten van elders. Ze heten nu bezetters, want formeel stond het pand niet leeg. Drie bewakers van een beveiligingsbedrijf hebben aangifte gedaan van bedreiging, nadat de stoet bivakmutsen hen was komen vertellen dat hun taak er op zat.

Huisvredebreuk in plaats van kraak, de bezetters halen er hun schouders over op. Ze hebben de toegang nog beter gebarricadeerd en herhalen hun eis, dat ze alleen willen vertrekken wanneer er een goed restauratieplan ligt voor de in 1869 gebouwde bunker uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En goed betekent: toegankelijk voor het publiek en met respect voor de natuur eromheen, dus geen hotel en liever ook niet het munitiemuseum waar de stichting voor ijvert.

Daarmee wekten de krakers sympathie bij veel inwoners van Doornenburg, dichtbij het verdedigingswerk op het punt waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerdensch Kanaal. Sinds de kraak in 2000 kreeg iedereen die langskwam een rondleiding. Een herhaling van de massale ontruiming op 8 en 9 november, waarbij de ME hulp kreeg van de landmacht, ziet niemand zitten.

En waarom ook? De kans dat na een nieuwe ontruiming meteen met restauratie wordt begonnen is nihil. Daarvoor zijn de plannen nog te weinig uitgewerkt of ontbreekt het aan geld. Burgemeester Peters heeft aangekondigd dat het fort de volgende keer hermetisch zal worden afgesloten. Alleen, wie betaalt dat?

De drie beveiligers die vorige week werden verjaagd, waren gehuurd door Staatsbosbeheer, sinds 1988 eigenaar van het fort. Die stuurde de rekening van 70.000 euro naar de stichting, die het pand in erfpacht heeft. De stichting werd eerder failliet verklaard en Staatsbosbeheer wil er het liefst van af, maar het hof in Arnhem weigerde in juni de erfpachtregeling te ontbinden. Dus kan de gemeente Lingewaard de erfpacht niet overnemen.

Er zit niets anders op dan opnieuw te praten met de bezetters. Half augustus leken gemeente, stichting en krakers met ontruiming in zicht tot een akkoord te komen. Maar de afspraak over tijdelijk beheer liep spaak op de eis dat niemand in het fort mocht blijven wonen. ’Een wurgcontract’, oordeelden de krakers. Nu zijn de partijen net zo ver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden