Blunder maakt 9000 minima plotsklaps rijk

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse dienst belastingen heeft per ongeluk aan ruim 9000 huishoudens een veel hoger bedrag betaald dan de bedoeling was. Bij het overmaken van de jaarlijkse woonkostenbijdrage is iets mis gegaan, waardoor mensen in de bijstand duizenden euro's op hun rekening kregen bijgeschreven.

Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. 'We vermoeden een technische fout', zei een woordvoerster. Het te hoog uitgekeerde bedrag verschilt per huishouden. Zo kregen mensen die normaal gesproken 155 euro krijgen, ineens 15.500 euro bijgeschreven.

'100 miljoen euro'
Volgens Het Parool overstijgt de totaal uitgekeerde som vermoedelijk de 100 miljoen euro. Een professionele schuldsaneerder, die in Amsterdam bewindvoerder is voor 150 'zware gevallen', heeft acht mensen in zijn bestand die tussen de 15.500 en 30.000 euro kregen.

'Mijn cliënten kunnen er niet bij, gelukkig, anders waren hun problemen nog veel groter geworden. Er zijn kennelijk geen alarmbellen afgegaan bij Gemeentebelastingen. Nou ja, we trekken een paar dagen rente.'

Terugbetalen
De minima moeten het te veel betaalde geld terugbetalen. Een speciaal team van de gemeentelijke dienst houdt zich hier de komende dagen mee bezig. 'We willen dat op een nette manier doen', aldus de zegsvrouw. Of ze niet bang is dat de mensen er kerstinkopen van gaan doen? 'Je weet dat er iets mis is als je zo'n bedrag ontvangt. We gaan ervan uit dat mensen het geld terugstorten of in elk geval aan de bel trekken.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden