Blunder Afghaanse luchtmacht zorgt voor bloedbad op koranschool

Gewonden in het ziekenhuis na de de luchtaanval op Kunduz, die onder meer een koranschool trof. Tientallen burgers, onder wie jeugdige koranstudenten, kwamen om.Beeld EPA

Een luchtaanval met veel burgerdoden illustreert de moeizame opbouw van een eigen Afghaanse luchtmacht.

De Afghaanse strijdkrachten hebben een golf van kritiek over zich heen gekregen na een vermoedelijke blunder. Gevechtshelikopters van de Afghaanse luchtmacht-in-opbouw richtten in de noordelijke provincie Kunduz een bloedbad aan onder burgers, onder wie veel kinderen.

Hoewel de stad Kunduz in handen is van de centrale regering, wordt de omringende gelijknamige provincie grotendeels beheerst door de Taliban. Volgens de autoriteiten was de aanval gericht tegen Taliban-commandanten die bijeenkwamen in het district Dasht-i-Archi aan de grens met Tadzjikistan. Maar de aanval trof een madrassa, een koranschool, waar juist een ceremonie gaande was voor jongens die de hele Koran uit hun hoofd hadden geleerd. Tientallen burgers, onder wie jeugdige koranstudenten en hun familieleden, zouden zijn omgekomen.

"Het is een grote madrassa, de mensen zaten in rijen", aldus ooggetuige Youssuf tegen persbureau AFP. "De helikopters bombardeerden de rijen. Ik zag overal bloed en lichaamsdelen."

De slachtpartij vestigt de aandacht op de Afghanistanstrategie van de Amerikaanse president Donald Trump, die met intensieve luchtaanvallen probeert de Taliban naar de onderhandelingstafel te bombarderen. Volgens cijfers van Unama, de missie van de Verenigde Naties in Afghanistan, vielen vorig jaar 631 burgerslachtoffers door luchtaanvallen, 7 procent meer dan in 2016 en ruim drie keer zoveel als vijf jaar geleden.

Onderzoek

Inmiddels heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani aangekondigd dat hij het bloedbad laat onderzoeken. En ook de VN sturen experts naar het gebied om de luchtaanval onder de loep te nemen. Volgens de VN komen uit het district 'verontrustende berichten'.

Wat het incident in Kunduz extra brisant maakt, is dat de slachting niet is aangericht door de Amerikanen, maar door de eigen luchtmacht. Afghaanse troepen zijn voor luchtsteun tot nu toe vooral afhankelijk van Amerikaanse vliegtuigen en heli's. Maar met de opbouw van een Afghaanse luchtmacht hopen de Amerikanen zichzelf op termijn overbodig te maken.

De Amerikanen trainen daarom Afghaanse piloten, onderhoudsmonteurs en ander personeel, en zorgen er ook voor dat de Afghanen geschikt materieel krijgen, dat ze op termijn zelf moeten kunnen onderhouden. De Afghaanse luchtmacht beschikt tegenwoordig onder meer over zo'n twaalf lichte aanvalsvliegtuigen van Braziliaanse makelij en een twintigtal lichte heli's van Amerikaanse herkomst. Maar de Afghaanse piloten zijn nog onervaren. Vorig jaar voerde de Afghaanse luchtmacht zijn eerste luchtaanval uit.

Lees ook:

Save the Children schort hulp op na aanslag Afghanistan.

En: Afghaanse regering praat met Taliban

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden