Analyse

Blufpoker kan KLM duur komen te staan

Medewerkers bieden een petitie aan voor het herbenoemen van hun CEO op het hoofdkantoor van KLM. Beeld ANP

KLM speelt hoog spel om moederbedrijf Air France-KLM op afstand te houden. Dat is niet zonder risico.

Het zal ze leren, daar in Parijs. Dat hoorde je ze donderdag bijna denken bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen. Zo’n duizend KLM-medewerkers hadden zich daar verzameld om hun steun te betuigen aan hun topman Pieter Elbers.

Elbers’ herbenoeming is onzeker, doordat hij verwikkeld is in een machtsstrijd met Ben Smith, de Canadese topman van moederbedrijf Air France-KLM. Op borden en A4-tjes met KLM-blauwe harten waren teksten te lezen als “KLM needs Elbers” en “We want Pieter”. De petitie die pleit voor de herbenoeming van werd meer dan 25.000 keer ondertekend.Het is hartverwarmend voor Pieter Elbers, maar hebben hij en KLM er echt iets aan? Ongetwijfeld zal het Franse moederbedrijf onder de indruk zijn van de eensgezindheid bij KLM. Maar de manifestatie van gisteren laat ook zien hoe weinig vertrouwen KLM heeft in de leiding van het luchtvaartconcern.

De lobby voor de positie van Elbers nam de afgelopen maand al extreme vormen aan, zelfs minister Wopke Hoekstra van financiën sprak zich erover uit. Al met al zal het de moeizame verhouding tussen Elbers en Smith geen goed hebben gedaan.

Eind vorig jaar ging het mis tussen de twee. De pas aangestelde Canadese topman liet toen blijken dat hij een plek wil in de raad van commissarissen (rvc) van KLM. Elbers vindt zo’n constructie geen goed idee: hij wil niet dat Smith via dit toezichthoudende orgaan over zijn schouder meekijkt. Laat hem eerst maar orde op zaken stellen bij het wanpresterende Air France, zo klonk het in Amstelveen. De Franse krant La Tribune gooide vervolgens olie op het vuur door te schrijven dat Smith erop uit is om KLM verder te integreren in het moederbedrijf. Voor Elbers persoonlijk is het bovendien pijnlijk dat er nooit meer iets is vernomen van het plan om hem te benoemen tot tweede man van Air France-KLM.

Het is niet de eerste keer dat een topman van het moederconcern een poging doet om meer macht te krijgen bij KLM. Ook de vorige topman Jean-Marc Janaillac deed tevergeefs een poging om in de rvc van KLM terecht te komen. En Alexandre de Juniac, topman tot 2016, wilde de kasreserve van KLM naar Parijs halen en zocht naar een mogelijkheid om meer zeggenschap te krijgen bij Transavia, de budgetvlieger van het luchtvaartconcern. Elbers vocht dit aan, met succes.

Verziekte relatie

Het lijkt haast alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met het verschil dat het hoofdbestuur van Air France-KLM komende dinsdag een oordeel moet vellen over het lot van Elbers. Krijgt hij een tweede termijn als topman van KLM of niet? Nu wordt het knap lastig voor Smith om Elbers zijn nieuwe termijn te ontzeggen een dag voordat het concern de jaarcijfers publiceert. De resultaten van KLM zullen naar verwachting namelijk fantastisch zijn, die van Air France – door de stakingen van vorig jaar – bedroevend. Stuur zo’n succesvolle KLM-topman maar eens de laan uit.

Maar zelfs al weet Elbers met zijn blufpoker overeind te blijven, dan nog heeft hij – en met hem KLM - het probleem dat de relatie met zijn baas verziekt is. En wie te veel bezig is met onderling geruzie, heeft minder tijd om de concurrentie te lijf te gaan.

Lees ook:
KLM-managers steunen populaire baas in conflict met Air France
Topmanagers van Nederlandse tak KLM schrijven in een brandbrief dat zij zich zorgen maken over de koers van de luchtvaartmaatschappij. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden