Blue Hotel 'Bonobo'

Vrouwen betalen voor een hoge opleiding vaak een prijs: ze komen niet aan de bak. Ja, wel aan de voerbak en die voor de centen, maar niet 'aan de man'. Er hapert iets, waardoor ze celibatair dreigen te eindigen, in praatgroepen of. . . nou ja, bedenkt u dat maar zelf.

Dorien Pessers heeft zopas een theorie ontvouwd over hoe dat komt. Alleenstaande vrouwen die het een beetje hebben gemaakt, logeren vaak in Hotel 'De Aap'. Zij zoeken op de huwelijks-, nee fout, op de relatiemarkt, als bekroning op hun zelfverworven positie en status, alleen nog dat kleine extra, een gelegenheidsgabber met iq en eq. Voor als er net even tijd is en wijn en de eenzaamheid opspelen, of andere wensen.

Ook hun doelgroep miste een studiehuis waar ze leerden om hun staartveren wat geraffineerder te stylen. Die oenen zoeken nog steeds een vrouw die structuur brengt in hun bestaan: de lanceerbasis, van waaraf zij hun zware missies ondernemen in beroep en maatschappij. Domme blondjes is al wat ze vangen.

Nou, zegt Dorien in haar 'Lieve Lita'-column: jammer voor al die slimme meiden.

Net van zorgcursus af, wil ik deze koude analyseprak wel helpen opwarmen en er wat cognitief in rond-structureren. Zoek een plaatsje, Dorien.

Zoveel mannen én vrouwen, die qua kennis, macht en inkomen ruim bedeeld zijn, dat is nieuw. De biologische reproductie hebben ze ook onder bedwang.

Als ieder dan ook nog blijft steken in zijn politiek correcte, hoogst egocentrische visie op partnerschap, dan zal niet alleen de wijn verzuren in die luxueuze Blue Hotels.

Dus: foute mannen die hun succes zo nodig herleiden tot mams thuis, afleren zoiets. Fuck nou gauw off!

Maar single-meiden die angstvallig de emancipatie tussen hun oren en op de giro aanzien voor het volle leven? Bij kerels heette dat ooit 'gehalveerd bewustzijn'.

Als al die ernstig begaafde, successief monogame bonobo's nu hadden geleerd dat zij mógen zonder te hoeven en dat lekker-samen juist driedubbel-fun kan wezen? Hè, Dorien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden