Blotevoetenpad wekt de tastzin

Liepen onze vroege voorouders uit geldgebrek regelmatig op blote voeten? Nu betalen we om barrevoets door de natuur te stappen.

De binnenkant van je schoenen, die voel je bij het dagelijks lopen vooral. En hoe eenzijdig dat is valt op als je je schoenen uittrekt en op blote voeten gaat rondlopen.

Dat kun je natuurlijk doen op een willekeurig bospaadje of zandstrand. Maar ook op een van de vier Nederlandse blotevoetenpaden. Je loop dan een vooraf bepaalde route met een steeds veranderende ondergrond: gras, kiezels, zand, modder, mos met een wisselende structuur, hardheid, veerkracht, temperatuur en vochtigheidsgraad.

Elke ondergrond geeft weer een andere sensatie. Hoe gewoon het ook lijkt, veel mensen prikkelen hun zintuigen eigenlijk nooit op deze manier. Misschien uit angst voor scherpe obstakels. Maar anders dan in de natuur worden distels en andere onprettigheden hier zorgvuldig weggehaald.

Steentjes van wisselende grootte blijken heel anders aan te voelen. Kleine kiezels zijn best aangenaam, iets grotere keitjes niet. Zodra de ondergrond overgaat in flinke stenen ontspannen de verkrampte gezichten zich weer. Een stukje verder op het blotevoetenpad slaken kinderen gilletjes als ze het koude water inlopen. Zo te horen vindt niet iedereen de modderige ondergrond prettig. Dat de bodem ook glad kan zijn wordt snel duidelijk als er eentje onderuit gaat. Zo wordt het blotevoetenpad al snel een nattebroekenpad.

Lees morgen meer in Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden