Blote loempiaatjes (summer rolls, gewoon in november)

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: info@kokenmetkarin.nl

Uit een pakje

Kumar's Wokpasta Vietnamese summer rolls

Groenten (20% ui, 7% knoflook), suikerstroop, sojasaus (water, sojabonen, zout), water, zonnebloemolie, 8% vissaus (water, ansjovis, zout, suiker), specerijen (sereh, chillies, peper), 3% geroosterde sesamolie, 3% honing, rijstazijn, shaoxing rijstwijn, gemodificeerd maïszetmeel, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

Zelf toevoegen: 350 gram half-om-halfgehakt, 2 eetl olie, 8 rijstvellen, 1 zakje wortel julienne, 100 gram taugé, halve komkommer in dunne reepjes, verse munt en koriander, 100 g gekookte mihoen

Ik ben dezer dagen op tournee door het land. Ter ere van mijn nieuwe kinderkookboek 'Lekker Uitpakken!' geef ik kinderkookworkshops in allerlei boekwinkels. Want boekwinkels zijn dol op activiteiten. En al helemaal op kookboekenauteurs, want die nemen altijd wat te eten mee. Althans, daar gaat men voetstoots van uit. Connie Palmen hoeft natuurlijk nooit homemade brownies uit te delen. Arnon Grunberg vragen ze vast nimmer om hapjes mee te nemen. En A.F.Th. van der Heijden piekert er niet over om thuis speculaas te bakken voor zijn lezers. Maar ik schik mij blijmoedig in mijn lot van voedselverstrekkende kookboekenauteur.

Nóg leuker vinden boekwinkels het als je komt koken in de winkel. Klein probleempje: er is zelden of nooit een keuken. En van de brandweer mag je ook niet zomaar komen aanzetten met een kookplaatje, laat staan een campinggasje. Dat beperkt de mogelijkheden nogal.

Maar zowaar, in mijn boek heb ik één recept waar geen fornuis, oven of magnetron voor nodig is: loempiaatjes. Niet die knapperige gebakken exemplaren van de Vietnamese kraam op de markt, maar die mooie doorzichtige van rijstpapier. Bij ons thuis heten ze 'blote loempiaatjes', maar als ik het goed begrijp is de officiële term summer rolls, tegen spring rolls voor de gebakken variant. Nu is het november en geen van twee, maar dat mag de pret niet drukken, mijn nijvere leerlingen rollen naar hartelust, en eten ze nog op ook.

Het leuke van loempiaatjes is dat je daar alles in kunt stoppen wat je in huis hebt, dan wel lekker vindt. En natuurlijk dat je er geen pakje of zakje voor nodig hebt. Maar ho ho, dat liet de industrie niet op zich zitten. Dus bedacht Verstegen, tegenwoordig ook werkend onder de hip buitenlands klinkende naam Kumar's, een pakje met wokpasta voor door de loempiaatjes. U weet, van mij mag alles, maar ik leer mijn boekwinkelkindertjes hoe ze het gewoon helemaal zelf kunnen.

Nodig voor 8 stuks:

8 ronde vellen rijstpapier (toko)

75 g mihoen

100 g taugé

100 g geraspte wortel

5 radijsjes

8 takjes verse koriander

Leg de mihoen in kokend water en laat 1-2 minuten liggen tot het vanzelf zacht wordt. Spoel af met koud water in een zeef en laat goed uitlekken. Snij de radijsjes in dunne plakjes. Zet de taugé, wortelrasp, koriander klaar. Dompel steeds één vel rijstpapier 5 seconden in een schaal met koud water. Leg op het werkvlak. Leg er in een streepje de vulling op: plakjes radijs, een plukje mihoen, daarop wat wortel, wat taugé en een takje koriander. Niet te dik, niet te dun, het is een kwestie van even oefenen. Het papier is als het goed is intussen zacht en glibberig geworden en valt nu makkelijk op te rollen: vouw eerst het onderste stuk over de vulling heen, vouw dan beide zijkanten dicht zodat er niks meer uit kan vallen en rol dan zo strak mogelijk helemaal op. Doe ze zo allemaal.

Cliffhanger: Volgende week het recept voor zelfgemaakte dipsaus. Voor als u die niet uit een flesje wilt.

Tip

Dit is slechts een basisrecept, er kan natuurlijk van alles doorheen: garnalen, reepjes gebakken kip, reepjes omelet, sla, lente-uireepjes komkommer, eetbare bloemetjes, munt, basilicum, dille.

Zelf maken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden