Blosjes na de dominee-date

Werkloze voorgangers speeddaten met kerkelijke gemeenten in Utrecht

Thom van der Spek, student commerciële economie, weet precies waarop hij gaat letten als hij dadelijk aan het daten slaat. In zijn handen houdt hij een A4'tje met een uitgebreide vragenlijst. Hij leest voor: "Wat is je leeftijd? Heb je al een vriendin? Wat zijn je verwachtingen?" Dan kijkt de student op, hij lacht breeduit: "Tja, dit zijn dus vragen die bij een speeddate horen".

Toch is Van der Spek is niet op zoek naar een leuke vriendin. Hij zoekt een nieuwe predikant voor zijn kerk, de protestantse gemeente Delfgauw, in Zuid-Holland. Samen met kerkeraadsleden Arie van der Velden en Jan Griffioen is Van der Spek een uurtje geleden in de auto gestapt richting Utrecht, naar het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Daar hield Dominee 2.0, een club van jonge predikanten, gisteren een 'dominee-date'. Zestien jonge voorgangers konden de hele middag achter gesloten deuren kortstondig kennismaken met evenzoveel kerkelijke gemeenten uit plaatsen als Wierden, Nigtevegt en Heerenveen.

Voor de deur van vergaderzaal 002 geven de mannen uit Delfgauw hun ogen goed de kost. "Sinds juni vorig jaar zitten we zonder voorganger", vertelt Arie van der Velden. "We gaan regelmatig luisteren naar predikanten en we laten ze ook bij ons preken. Zo hebben we al heel wat goede kandidaten gezien."

Toch kijkt hij graag nog even verder. Het vinden van een geschikte dominee luistert nauw, zo blijkt. "We zijn een gemeente met veel gezinnen en jongeren. We willen graag een dominee die daarbij past", zeggen de mannen. "Ik wil graag een jonge dominee", zegt Van der Spek, die zelf 21 is. "Oudere predikanten hebben soms van dat moeilijke taalgebruik dat wij jongeren niet goed kunnen volgen."

De delegatie uit Delfgauw kijkt heel gericht naar een beginnende predikant. Daarin is de gemeente een uitzondering, want jonge dominees vinden maar moeilijk een baan. Kerken gaan liever in zee met oudere en ervaren predikanten.

Zoiets aards als deze speeddate (een noodgreep van werkloze jonge dominees) is een breuk met de manier waarop predikanten traditioneel aan een gemeente worden gekoppeld. Van oudsher vinden protestanten het predikantschap geen gewoon beroep, maar een ambt met een roeping die op mysterieuze wijze door de Heilige Geest bekend wordt gemaakt. In Delfgauw is dat argument ook besproken, zegt Van der Velden. "Wij vinden het geen probleem. Als we een geschikte predikant tegenkomen is dit nog maar een eerste stap van vele."

Na afloop van de speeddate komt Van der Velden met blosjes op zijn wangen uit de vergaderzaal. "Ik heb een zeer interessante kandidaat ontmoet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden