Blootsvoets het bos in en klieren met kleefkruid

Schilderen met planten, tuimelen als een kastanje, ruiken aan besjes die naar poep ruiken of luisteren naar het zoemen van hommels en libellen. In ’Rupsen horen poepen’ staan allerlei tips en ideeën om kinderen de natuur op een speelse manier te laten beleven.

Hoewel de meeste activiteiten voor kinderen bedoeld zijn, is het boek geschreven voor volwassenen. Met name voor ouders, docenten, medewerkers van buitenschoolse opvang en natuureducatief personeel is het boek een handige gids.

De tips en ideeën in het boek zijn onderverdeeld naar zintuig. Van elk zintuig wordt uitgebreid uitgelegd hoe mensen en dieren het gebruiken. Aan elke categorie is gedacht: zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen, vissen en kriebelbeestjes komen allemaal aan bod.

Honden, vossen en zwijnen blijken bijvoorbeeld een sterker reukvermogen te hebben dan mensen, terwijl andere diersoorten niet hun huid, maar voelsprieten, snorharen of hun tong gebruiken om mee te voelen. Padden en kikkers kunnen ultraviolet en infrarood licht zien, terwijl veel zoogdieren geen kleuren kunnen onderscheiden.

Het boek bevat tips om de zintuigen in de tuin, het park en natuur te prikkelen. In veel tuinen zijn bijvoorbeeld de hoge piepjes van een spitsmuis te horen en kan kleefkruid gebruikt worden om kleding mee te versieren.

Om de natuur nog intensiever te beleven, noemt schrijfster Jeanette Boogmans veel verschillende activiteiten die alleen of met meerdere kinderen in de natuur gedaan kunnen worden. Wie een wandeling maakt over blotevoetenpaden, mist bijvoorbeeld geen detail van de grond meer. Een ander idee is om een geurspeurtocht te doen of in stilte te luisteren naar de geluiden die in de natuur te horen zijn.

Ook spannend is om de alikruikslakken uit hun schelp te zien komen. Door ze heen en weer te schudden zal de schelp opengaan en de slak naar buiten komen.

Het boek leert kinderen hoe zij aan de hand van de vorm van een afgebeten blad kunnen zien door welk dier het is gegeten. En het hoofdstuk ’proeven’ maakt duidelijk dat niet alles uit de natuur zomaar gegeten kan worden. Daarom staat er een overzicht in welke kruiden, bloemknoppen, bloemen, bessen, paddestoelen en bomen wel en niet eetbaar zijn.

Naast voelen, horen, zien, ruiken en proeven, is evenwicht als zesde zintuig toegevoegd. Evenwichtsproblemen hebben dieren een stuk minder dan mensen; het zijn tenslotte viervoeters. Tips om het evenwicht te verbeteren zijn bijvoorbeeld over een omgevallen boom lopen of met gesloten ogen in een rechte lijn te wandelen.

De ’praktijkgids natuurbeleving’, zoals op de voorkant van de kaft staat, is aangevuld met spreuken, gedichten en korte verhaaltjes.

Volgens het boek is het belangrijk om kinderen met de natuur in aanraking te laten komen. Omdat kinderen steeds minder aandacht voor en binding met de natuur hebben, wordt natuurbeleving steeds minder vanzelfsprekend.

Jeanette Boogmans: Rupsen horen poepen. KNNV Uitgeverij, Zeist. ISBN 9789050113250; 208 blz. euro29,95.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden