Blonde Boris altijd goed voor ophef

Boris poseert met vrouw Marina Johnson bij een stembureau. Beeld Getty Images
Boris poseert met vrouw Marina Johnson bij een stembureau.Beeld Getty Images

De Londense burgemeester Boris Johnson is behoorlijk populair onder zijn inwoners, hoewel zijn Conservatieve partij juist kiezers verliest. En dat terwijl Boris behoorlijk bot kan zijn. Zijn rommelige blonde haar past goed bij zijn rommelige optreden: hij vergeet wel eens een toespraak of zijn goede manieren.Het nieuwste incident gebeurde in een lift. Na afloop van een tv-debat schold hij zijn rivaal Ken Livingstone uit voor een 'fucking liar', wat hoorbaar was voor veel omstanders.

Toch heeft Johnson een keurige opleiding genoten bij het Eton College en het Balliol College in Oxford. Maar in plaats van een baan als consultant of hoge functionaris, begon hij te werken als journalist bij krant The Times.

Binnen een jaar werd hij ontslagen voor het verzinnen van een citaat.
Later werd hij aangenomen bij The Daily Telegraph, maar ook hier was een schandaal. In een telefoongesprek zou hij plannen hebben beraamd om een concurrerende journalist in elkaar te slaan. Maar zover kwam het niet. Hij klom juist op tot hoofdredacteur van het aloude conservatieve weekblad The Spectator.

Dat opende de deur naar een politieke carrière. In 2001 werd hij gekozen als parlementslid en werd erg bekend. Van 2005 tot en met 2007 was hij schaduwminister voor het Hoger Onderwijs, waarbij hij vanuit de oppositie de echte minister kritisch moest volgen.

Kappersbeurt
In 2008 kwam dan de grote stap naar het burgemeesterschap van Londen, waarbij hij de strijd aan ging met de linkse burgemeester Ken Livingstone ('Red Ken'). Zijn campagne-strateeg was erin geslaagd hem naar de kapper te sturen en hem minder grappen te laten maken, om meer kiezers te trekken. Het leverde een recordaantal stemmen op.

Maar Johnson zorgde meteen voor ophef. Toen de Olympische vlag in 2008 overkwam van Peking naar Londen, zei hij beledigend: 'Ping pong is coming home'. De ongeschreven regel dat politici zich niet bemoeien met politiek in andere landen, lapte hij direct aan zijn laars: als Londens burgemeester steunde hij Barack Obama bij de presidentsverkiezingen in de VS in 2008.

Het bekendst werd hij echter door de invoering van gewilde leenfietsen, de Boris Bikes. Ook zorgde hij ervoor dat de originele rode dubbeldekkers, Routemasters, dit jaar terugkeerden in de straten.

'Ik wil een Boris in elke Britse stad', schertse de Britse premier en partijgenoot David Cameron dinsdag in de Evening Standard. 'Hij heeft een groot hart en blijft zichzelf.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden