Blom zit weer vol mooie dromen

Euforie dempt pijn en verhult de realiteit. Daar is wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom door schade en schande achter gekomen. Optimistisch kijkt hij na een operatie aan de achillespezen vooruit.

Oh wat was Rens Blom trots na die memorabele avond in Helsinki op 11 augustus 2005. Als eerste Nederlander was hij wereldkampioen in een atletiekdiscipline geworden, in een eindstrijd waarin hij al zijn kwaliteiten en het hem gegeven geluk optimaal benutte.

Terugkijkend was het voor de Limburger een gevoel dat hij niet meer kon oproepen. Hij had hetzelfde seizoen nog grootse plannen voor het Nederlandse record en in de Grand Prix wedstrijden. En anders voor de EK 2006. Niets is er van terechtgekomen. „Achteraf zou je veel dingen anders doen, want achteraf ben je wijzer”, zei hij vlak voor zijn vertrek naar een trainingskamp in Zuid-Afrika. Blom had duidelijke waarschuwingen genegeerd in zijn drang zich weer te willen bewijzen.

In 1999 kreeg Blom last van zijn achillespezen die werden geïrriteerd door loszittende kalkschilvers. Elk jaar weer viel er met het euvel te leven en waren er nieuwe sportieve uitdagingen. Eigenlijk was een ingreep nodig, maar van uitstel kwam afstel. „Ik heb het een beetje onderschat en dat moet je met een chronische blessure niet doen. Ik liep er al jaren mee rond, en dacht telkens het kan nog wel even. Achteraf gezien kon het vorig jaar niet meer. Toen dacht ik, had ik er maar eerder iets aan gedaan.”

Eigenlijk was hij daar al achter toen hij tijdens een persconferentie voor de FBK-Games in mei vorig jaar zijn plannen voor het seizoen presenteerde. Hij zei te hopen op een succesvol EK, maar was daar op dat moment door blessures en ziekte absoluut niet klaar voor. Slechts de hoop deed toen nog leven.

Toen al beaamde hij dat hij zich beter meteen na zijn wereldtitel had kunnen laten opereren. Sprongtraining, zelfs met speciaal voor Blom op maat gemaakte spikes, was een probleem.

Er werd aangepast getraind of er werd getraind met pijnstillers. „Als ik ’s morgens opsta heb ik pijn, tot ik ’s avonds naar bed ga”, zei hij in mei 2006.

Conditioneel was hij misschien in orde, maar het gevoel voor springen was weg. Wedstrijd na wedstrijd mislukte, vaak al op de aanvangshoogte. Nadat hij in de winter al had moeten afzeggen voor de WK indoor, verscheen hij ook niet op de EK in Gotenburg.

Op 11 september werd Blom geopereerd in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. „Er zaten behoorlijke splinters in beide achillespezen. Het was dokter Heiboer heel duidelijk waarom ik voortdurend last van mijn achillespezen had”, aldus Blom op zijn website.

Blom zegt lichamelijk weer helemaal fit te zijn. „Maar de lichamelijke conditie is het makkelijkst. Je gaat een krachthonk in en laat de spieren groeien.” Het gevoel voor springen, dat is sinds zijn wereldtitel het grootste probleem geweest.

Het indoorseizoen komt vermoedelijk te vroeg. Blom heeft pas drie sprongtrainingen achter de rug. Tijdens een trainingskamp in Zuid Afrika zal worden gewerkt aan de techniek. Is die goed, dan is de ’state of mind’ aan de beurt. Die moet bij Blom weer het gevoel oproepen de hele wereld aan te kunnen, zoals tijdens die stormachtige avond in 2005.

Want het is weer tijd voor mooie dromen: op zaterdag 1 september hoopt Blom in Osaka zijn wereldtitel polsstokhoogspringen te prolongeren. Tot dusverre is dat alleen zijn voorbeeld Sergei Boebka gelukt. „Wat een uitdaging om die op te volgen!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden