Blokkeren fabrieken om melkprijs niet toegestaan

(Novum) - Boze melkveehouders mogen niet opnieuw fabrieken van Friesland Foods blokkeren om een hogere melkprijs af te dwingen. Dat bepaalde de Haarlemse voorzieningenrechter vrijdag in een geschil van Friesland Foods met de melkveehoudersbond Dutch Dairy Men Board (DDB).

Inzet van het conflict tussen Friesland Foods en de boeren is de melkprijs. De melkveehouders moeten volgens de DDB tussen de 40 en 45 eurocent per kilo melk krijgen om de kosten te dekken. Eind vorig jaar lag de prijs op 37 eurocent. De bij de DDB aangesloten boeren leveren zo'n dertig procent van de melk in Nederland. Friesland Foods is met Campina de grootste afnemer.

Bij de DDB aangesloten boeren blokkeerden eind mei fabrieken van Friesland Foods en Campina. Daardoor konden vrachtwagens met zuivelproducten de fabrieken niet verlaten en konden melkveehouders er niet terecht om melk af te leveren. De blokkades werden begin juni na tussenkomst van de rechter opgeheven.

Omdat Friesland Foods door de blokkades een aanzienlijke schade heeft geleden, vroeg het bedrijf de rechter DDB te bevelen geen nieuwe blokkadeacties te organiseren en de achterban op te roepen van nieuwe blokkades af te zien. De Haarlemse rechtbank wees deze vordering toe.

De rechter was van mening dat de acties te breed en schadelijk zijn opgezet en dat getwijfeld kan worden aan het realiteitsgehalte van de eis die daarmee kracht moet worden bijgezet. Verder is niet gebleken dat de ontevreden melkveehouders serieus hebben geprobeerd om hun democratische rechten als lid van de coöperatie te gebruiken om bezwaar te maken tegen de huidige melkprijs. De rechter stelde een dwangsom van honderdduizend euro per blokkadedag vast als DDB in de toekomst toch acties mocht organiseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden