Blokker trekt weer van leer tegen 'agressieve illegalen' en junks

Jaap Blokker, de doorgaans publiciteitsschuwe topman van het gelijknamige detailhandelsconcern, maakt van zijn hart geen moordkuil. Net als vorig jaar trekt hij in het gisteren verschenen jaarverslag van zijn familiebedrijf opnieuw hard van leer tegen het 'groeiend aantal roofovervallen op onze winkels'.

redactie economie

De daders daarvan zijn 'grotendeels van niet-Nederlandse afkomst', weet hij. En dat het aantal overvallen verder is toegenomen ,,staat ongetwijfeld ook in verband met het groeiend aantal illegalen dat zich zonder inkomen of uitkering probeert staande te houden in dit land''.

Niet alleen keert Blokker zich tegen de 'horden illegalen die onze samenleving onveilig maken'. Ook pakt de baas van winkelketens als Blokker, Intertoys, Bart Smit en Xenos uit tegen drugshandelaren en verslaafde junks 'die met hun agressief gedrag onze winkels teisteren'. Oost-Europeanen zijn evenmin te vertrouwen. Want, schrijft hij: ,,De verplaatsing van de buitengrens van de Europese Unie ver naar het oosten zal die ontwikkeling alleen maar kunnen versterken.''

Vorig jaar leidden soortgelijke uitspraken van Blokker tot de nodige commotie. Onder meer het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscriminatie (LBR) vond dat de grootwinkelier te ver was gegaan. Maar de getergde concernbaas die het voor zijn 'winkelmeisjes' opneemt, heeft inmiddels ook medestanders, zoals de Raad Nederlandse Detailhandel.

Deze branche-organisatie waarbij 12000 winkels zijn aangesloten, zei gisteren, in een reactie op de hartenkreet van Blokker, het 'helemaal eens' te zijn met diens analyse. Naast het aanpakken van 'illegalen en Oost-Europeaanse bendes' is er volgens deze belangenclub ook ,,de absolute noodzaak voor een harde aanpak van drugsverslaafden, die verantwoordelijk worden gehouden voor 70 tot 80 procent van de agressie en het geweld tegen winkelpersoneel''.

Onverantwoorde discriminatie? Het is dezelfde taal als PvdA-burgemeester J. Stekelenburg van Tilburg afgelopen donderdag bezigde. Een groep kwaadwillende Antillianen in zijn stad noemde hij 'klootzakken' die hard moeten worden aangepakt. Het Landelijk Bureau Bestrijding Rassendiscrimatie (LBR) wil echter opnieuw een gesprek met Jaap Blokker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden