Blokker schrapt nogmaals 390 banen

Blokker schrapt 390 banen Beeld ANP
Blokker schrapt 390 banenBeeld ANP

De winkels van Blokker gaan volledig op de schop. De keten schrapt nog eens 390 arbeidsplaatsen bovenop de 390 banen die een jaar geleden verdwenen. Ook gaat Blokker in de komende twee jaar 450 van zijn bijna 600 filialen radicaal ombouwen. "De wereld verandert snel. We moeten scherpere keuzes maken'', zegt topman Rob Heesen.

Redactie

Volgens Heesen zijn de ingrepen die vorig jaar al zijn gedaan 'niet ingrijpend genoeg'. Hij gaat de indeling van de winkels een complete metamorfose geven. Zelfs het bekende en oude oranjegeblokte logo moet eraan geloven.

De letters op gevels van Blokker zullen volgens Heesen, die in oktober vorig jaar aantrad, een modernere uitstraling krijgen. Ook komt Blokker met een eigen huismerk, onder meer voor handdoeken en beddengoed. De webshop wordt vernieuwd, in combinatie met een nieuwe webshopdienst in de winkels. Met de ingrepen is een investering gemoeid van in totaal ruim 100 miljoen euro.

Volgens de directeur zijn ze 'echt nodig' om 'concurrerend en flexibel'
te blijven. "De resultaten moeten beter en de kosten moeten lager.'' Heesen denkt onder meer te kunnen besparen door op rustige dagen minder winkelpersoneel in te zetten. De eerste 'nieuwe Blokker' opende vrijdag al meteen de deuren in de Amsterdamse Bilderdijkstraat. Bij de keten werken in totaal circa 7000 mensen.

Koude douche
Vakbonden zijn niet te spreken over de drastische maatregelen van Heesen. CNV noemt de ingreep 'verschrikkelijk'. FNV spreekt van een 'onaangename koude douche, vooral voor de werknemer'. "Dat er op zo'n korte termijn weer zou worden gereorganiseerd had ik niet zien aankomen", zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. "Ik zie dit echt als een poging van Blokker om het hoofd boven water te houden."

Den Heijer is kritisch over de banenreductie, omdat de werkdruk voor de medewerkers hierdoor kan toenemen. "De filialen lopen nu al niet over van personeel." Hij wijst er ook op dat de bekendmakingen waarschijnlijk bij alle ketens van moederbedrijf Blokker Holding voor onrust zullen zorgen op de werkvloer. Daaronder vallen bijvoorbeeld Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos. Bij die laatste werden eerder dit jaar al 250 banen geschrapt.

Ook Nico Meijer van FNV is niet te spreken over de houding van Blokker ten opzichte van de vakbond. De vakbond sprak donderdag nog met Blokker, maar toen er is met geen woord gerept over deze reorganisatie, zegt Meijer. "Dit nieuws verzwijgen is niet echt een goede basis voor de gesprekken over een sociaal plan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden