Blokker en Marskramer sluiten 200 winkels

null Beeld Photonews
Beeld Photonews

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verder gaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Dat heeft het moederbedrijf Blokker Holding vanochtend bekendgemaakt.

Redactie

Door de ingrijpende maatregelen verdwijnen in totaal bij de winkelketens en bij moederbedrijf zo'n 1900 banen. De onderneming liet ook weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden.

Banen komen te vervallen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo'n 7000 mensen. "We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers'', zei topman Casper Meijer. Hij noemde de maatregelen "ingrijpend maar noodzakelijk.''

Onrendabele locaties

De winkels die de deuren sluiten draaien structureel verlies en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo'n tweehonderd klaar.

De bevoorrading van de Blokker-winkels wordt ondergebracht in één distributiecentrum in Geldermalsen. De activiteiten in het distributiecentrum in Mijdrecht worden stapsgewijs afgebouwd. Eerder bleek al dat warenhuisketen Hudson's Bay daar zijn intrek neemt.

De winkelketens die in de etalage worden gezet probeert Blokker 'intact' te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen. De boeken over 2016 gaan in juni open.

Begin dit jaar sloot Blokker vanwege verliezen bij de Belgische tak al 69 van de 190 winkels in België. Dat kostte ruim 300 werknemers hun baan. In januari vorig jaar verdwenen er 250 banen bij Xenos en in april 2016 kregen ook de Nederlandse Blokkerwinkels een ontslagronde voor de kiezen: voor de tweede keer in korte tijd verdwenen er 390 banen.

Lees ook: Blokker moet het op eigen kracht redden op internet

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden