'Blokker dwingt oudere werknemers tot ontslag'

FNV'er Suijker: 'Dure krachten wordt gevraagd vrijwillig, en met een vergoeding, weg te gaan. Bij weigeren volgt ontslag zonder geld.' Beeld anp

De gure wind door de Nederlandse winkelstraten die al zoveel ketens uit het straatbeeld heeft geblazen, beukt nu ook op de gevels van Blokker. Niet dat het Noord-Hollandse bedrijf hoeft te vrezen voor V&D-scenario's. Blokker is niet handen van een Amerikaanse investeringsmaatschappij en sluit elk jaar af met winst. De ijzige wind snijdt vooral in de gezichten van het Blokkerpersoneel zelf. Althans, dat beweert bestuurder van FNV Handel Niels Suijker.

Volgens hem is Blokker bezig met een stille reorganisatie en dwingt het winkelpersoneel 'vrijwillig' ontslag te nemen. Dat hoort Suijker van 'angstig' personeel dat zijn beklag doet. Blokker wil volgens de vakbond andere mensen op de winkelvloer, en vooral minder vaste krachten met lange dienstverbanden.

"Nu lopen er vaak vier fulltimers met lange dienstverbanden", zegt Suijker. "Dat wil Blokker beperken tot de bedrijfsleider, met daar omheen een flexibele schil van goedkoop personeel." Wat Blokker volgens Suijker 'heel systematisch' doet, is mensen benaderen met het verwijt dat zij niet functioneren. "Dan heb je het over personeel dat er al vijftien tot twintig jaar werkt en nooit aanmerkingen heeft gehad op zijn functioneren. Ineens passen ze niet meer in het team en in de Blokkerformule. Dan worden ze onder druk gezet om vrijwillig ontslag te nemen."

Ingetogen aard
Het is een beeld waar de bestuurssecretaris van Blokker Holding, Peter Krenn, zich niet in kan vinden. Verder wil hij er weinig over kwijt, iets dat past in de cultuur van Blokker om terughoudend te zijn met uitlatingen in de media.

Ook Suijker stuitte eerder al op de ingetogen aard van de West-Friese onderneming. "Wij herkennen ons niet in de klachten", kreeg hij te horen. Komende dinsdag gaat Suijker het opnieuw proberen.

Hoe de FNV-bestuurder dan zo zeker weet dat Blokker oudere, dure medewerkers tot vrijwillig ontslag dwingt? Door vier bijeenkomsten die de afgelopen tijd zijn gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Weert. Daar kwamen 160 medewerkers op af. "Dat is veel voor een bedrijf in de detailhandel. Een grote groep aanwezigen kende wel iemand die te maken heeft gehad met druk om vrijwillig ontslag te nemen. En er waren mensen die het zelf hadden meegemaakt."

Verbetertraject
Tekenen voor ontslag is volgens Suijker verleidelijk omdat Blokker wel een normale ontslagvergoeding betaalt. De hoogte van de afkoopsom stuit bij Suijker dan ook niet op bezwaren.

Het probleem begint als de medewerker zich niet laat overtuigen door het geld. "Dan krijgen ze een verbetertraject voorgelegd. Plus de mededeling dat 'verbetering' niet waarschijnlijk is, waarna een nieuw traject volgt van ontslag zonder vergoeding."

Dat kan alleen als er sprake is van een 'dossier' met een groot aantal minpunten. Daar zorgt Blokker dan wel voor, stelt Suijker. "Wie niet meewerkt, krijgt brieven en waarschuwingen. Vaak om niks. Zo beginnen ze alsnog aan de opbouw van het dossier. De vier bijeenkomsten die we hebben georganiseerd laten zien dat dit op grote schaal gebeurt."

Al wil bestuurssecretaris Krenn niet veel zeggen, wel wil hij deze beschuldiging 'ver van zich werpen'. "Wij voeren net als andere bedrijven functioneringsgesprekken. Dat kan leiden tot het vertrek van mensen, maar dat is niet anders dan wat we in de jaren hiervoor deden. Dat je zakelijk, constructief en positief met je mensen omgaat, hoort bij de moderne bedrijfsvoering."

De familie Blokker staat al ruim een eeuw aan het roer

Blokker is net als V&D en Hema een icoon van de Nederlandse winkelstraat, maar daar houden de overeenkomsten wel op. De warenhuizen zijn in handen van Engelse en Amerikaanse investeringsmaatschappijen, bij Blokker staat al sinds de oprichting in 1896 de familie Blokker aan het roer.

Tot de Blokker holding behoren ook bedrijven als Marskramer, Bart Smit, Leen Bakker en Xenos. De meest recente cijfers over bedrijfswinsten komen uit 2013. Toen noteerde Blokker holding een plus van 77 miljoen euro. In het jaar 2007-2008, net voor de economische crisis, was dat nog 243 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden