Blokkeer de smartphone bij snelle beweging

Hoe kunnen we appen in het verkeer voorkomen? De lezers opperen vooral (verzekerings)technische oplossingen en voorlichting.

Verbod

Natuurlijk moet het gebruik van telefoons in het verkeer zo snel mogelijk worden verboden. Verbieden heeft óók zin als handhaven lastig is. Immers het signaal is veel krachtiger dan alleen een advies.

Noks Nauta Delft

Openbaar vervoer

Investeer in het openbaar vervoer. Uit onderzoek blijkt herhaaldelijk dat meer asfalt niet werkt in de strijd tegen files. Het ov wel. Daarnaast is appen in de trein of bus niet gevaarlijk, je kunt daar gewoon lekker mee doorgaan. Kortom, door te investeren in het openbaar vervoer en niet in asfalt slaat je twee vliegen in een klap.

Marten Venema Emmeloord

Geen vergoeding

Voor mij is de oplossing dat eenieder die een ongeluk krijgt zijn belgegevens aan de verzekering door moet geven. Als hij aan het bellen of appen was tijdens het ongeluk, betaalt de verzekering alleen WA uit en krijgt hij geen vergoeding van de tegenpartij.

I.M.F. Postma Dordrecht

Beroep op fatsoen

Geen of onvoldoende handhaving? Dan ook géén verbod. Doe wél een algemeen beroep op ieders fatsoen en verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld: "Onderweg? Dan behoor je niet te bellen of te appen, dát is asociaal gedrag!" Attendeer als overheid voortdurend op uniforme wijze een pakkende slagzin via radio, tv, krant en plakzuil.

Ernst Samsom De Meern

Blokkeren

Het 'telefoontje' zo groot als een laptop en minimaal 2 kg zwaar maken. Onhandig om met één hand te bedienen. Een andere oplossing, waar al over wordt nagedacht, ligt op het technische vlak. Ik zou de fabrikanten willen verzoeken de telefoon automatisch te laten blokkeren bij een snelheid harder dan 5 km/uur. Gebruik moet wel mogelijk blijven met wifi in trein, bus en metro.

F. Best Wageningen

Belonen

Appen is een positieve keus, dus moet er op de telefoon een andere positieve keus bij komen. Bijvoorbeeld een app die je beloont, alleen tijdens het rijden, om niet te appen. Zo'n app zet je aan om punten te krijgen, korting op de spitsheffing en extra korting voor elke boodschap die je negeert.

Henk Daalder Nuenen

Onderbreking

Appen in de auto zou terug te dringen zijn, als er een onderbreking in de telefoon ingebouwd wordt. In de beperkte ruimte van de auto werkt hij dan niet. Tegen appen op de fiets: maak bediening alleen mogelijk met twee handen aan het apparaat.

Jan Anne Bos Papendrecht

Bewegingsmonitor

Elke smartphone weet op welke afstand hij zich van de gsm-mast bevindt. Wijzigt dit te snel, dan is er sprake van beweging en zouden de communicatie-apps en telefoonverkeer geblokt moeten worden vanuit de provider. Een andere technische optie is gebruikmaken van de vaak ingebouwde bewegingsmonitor met dezelfde vervolgacties.

R. Beentjes Heiloo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden