Blokkades / Israël verlamt leven in Ramalla

De druk op Israël om de blokkade van de Palestijnse stad Ramalla op te heffen, neemt toe. Onder andere de VS hebben de maatregel bekritiseerd. Volgens Israël is de maatregel inmiddels versoepeld, maar Palestijnen zeggen daar weinig van te merken. De Palestijnen ondervinden veel hinder van Israëlische blokkades rond de stad.

RAMALLA - Meisjes in groene schooluniforms en boekentassen op de rug, lopen door het stof naast de snelweg Jeruzalem-Ramalla. Ze zijn onderweg van Ramalla naar hun school in Jeruzalem, maar Israëlische soldaten hebben hun schoolbusjes en taxi's uit de westelijke Jordaanoever tegengehouden bij de nieuwe wegversperring tussen de twee steden. Ze moeten te voet verder, of met een taxi aan de Jeruzalemse kant van de wegblokkade, voorzien van de gele nummerborden van Jeruzalem.

,,Jeladiem, opschieten'', maant een soldaat in het Hebreeuws tegen een paar kinderen, die verdwaasd naar de drie soldaten in vol legertenu staan te kijken.

Er zijn nog meer matineuze wandelaars: dokters, schoonmakers en andere werknemers uit de dorpjes om Ramalla. Het is een chaos van jewelste, omkerende auto's, vijf rijen dik, proberen zich over de tweebaansweg te persen, terug naar Ramalla. Iedereen komt te laat op zijn werk. Scholen beginnen een uur later en houden eerder op om leraren tijd te geven op hun werk en weer thuis te komen.

Het leven is totaal ontwricht in en rond de stad, die de Palestijnen eigenlijk als hun belangrijkste beschouwen. Volgens de nieuwe Israëlische premier, Arïel Sjaron, was de blokkade noodzakelijk omdat een aantal Palestijnen die een bomaanslag in Jeruzalem hebben beraamd, ondergedoken zitten in Ramalla. ,,Stappen ondernemen tegen diegenen die aanvallen uitvoeren, en zoveel mogelijk de rest van de Palestijnse bevolking ontzien'', zo omschrijft Sjaron zijn beleid.

Het harde legeroptreden wordt mede ingegeven door de aankondiging van diverse Palestijnse groepen dat ze Sjaron 'een hartelijk welkom zullen heten'. De Islamitische fundamentalische beweging Hamas stelt bijvoorbeeld tien zelfmoordcommando's ter beschikking. Ook Jasser Arafat zou het vuurtje willen aanwakkeren om zijn eigen positie te versterken voor de Arabische top eind deze maand in Amman. De Palestijnse roerganger is op het dieptepunt van zijn populariteit: nog maar een kwart van de Palestijnen zegt hun leider onvoorwaardelijk te steunen.

Het Israëlische leger, bekend om zijn geavanceerde technieken, hanteert aan de noordkant van het belegerde Ramalla middeleeuws aandoende methodes. Grote gaten gapen in het wegdek, dat Israëlische soldaten over een lengte van tweehonderd meter hebben bewerkt met een bulldozer. Hier liep een keurig geasfalteerde verbindingsweg, door de Palestijnse Autoriteit aangelegd met internationaal donorgeld.

Nu liggen in het niemandsland bergen stenen en asfaltbrokken, waaruit geknakte waterleidingbuizen en telefoonleidingen steken, als botten uit een open wond. Geen voertuig komt er nog overheen. 33 Palestijnse dorpjes met 65000 inwoners zijn van de (medische) voorzieningen van Ramalla afgesneden.

Fajez Hoesseini, vice-directeur van de Palestijnse Rode Halve Maan in Ramalla: ,,Onze ziekenauto's kunnen alleen via omwegen de dorpjes rondom bereiken. Bij checkpoints houdt het Israëlische leger ambulances soms wel een kwartier vast.'' Dat kan een leven schelen.

De jongeren (de 'Sjebab') van Arafats el Fatah-partij hebben bij de opgebroken weg een demonstratie georganiseerd. Mensen stromen toe om de loopgraaf weer te dichten. Met de hand. De dorpelingen proberen hun leven voort te zetten. Auto's en taxi's rijden tot aan de kuilen. Hun passagiers stappen uit, klimmen over de bergen zand met hun boodschappen uit Ramalla, lopen door de loopgraaf en stappen in de aan de andere kant wachtende busjes.

Directeur van de Bir Zeit-universiteit Hanna Nasser: ,,De Israëliërs zijn gek als ze denken dat ze zo ooit vrede kunnen sluiten. Ze laten ons zien tot wat voor soort vrede ze bereid zijn.''

Heeft de isolatietactiek niets te maken met de recente verkiezingsoverwinning van Hamas voor de studentenraad op zijn campus? ,,Misschien.'' Maar Nasser ontkent dat er de laatste tijd schietpartijen hebben plaatsgevonden, en stelt dat het juist rustig is geweest tijdens deze intifada.

De Palestijnse mensenrechten activist Gader Sjkeirat in Oost-Jeruzalem wijst erop dat de blokkade het directe gevolg is van het aantreden van Sjaron. ,,Het past precies in Sjarons ideeën van isolatie: Palestijnen opgesloten op hun eigen eilandjes, en de joodse kolonisten hebben vrij spel. Bovendien wil hij laten voelen wie er de baas is.''

Hij waarschuwt voor de psychologische gevolgen van deze vernederende ervaringen voor de Palestijnen: ,,Mensen moeten door het stof lopen om hun huis te bereiken. Op het platteland lijden de mensen echt honger. Enig vooruitzicht op vrede ontbreekt, economisch gaat het heel slecht. Het leven is miserabel. Israël zorgt ervoor dat de Palestijnen radicaliseren.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden