Blokkade maakte een superstorm van Sandy

KNMI: Orkaan zoekt de weg van de minste weerstand, dus kreeg New York de volle laag

Sandy brak gisteren in het noordoosten van de Verenigde Staten alle records. Grootste orkaan, krachtigste winden, meeste neerslag, hoogste golven. Het was een combinatie van factoren die van een krachtige tropische orkaan een superstorm maakte. Een 'Frankenstorm', zeiden sommige meteorologen, huiveringwekkend natuurgeweld.

Tropische orkanen beginnen meestal met een lokale storm die de warme, vochtige lucht boven de oceaan in een wervel brengt. Dit proces versterkt zichzelf waardoor de wervel tot een orkaan kan uitgroeien. Als de orkaan het land op gaat, of in aanraking komt met koud zeewater, neemt hij in kracht af.

Zo ging het aanvankelijk ook met Sandy. Terwijl hij op de Amerikaanse kust afstevende, zwol de orkaan op tot de zwaarste categorie. En omdat hij - van boven af gezien - tegen de wijzers van de klok in wervelde, stuwde hij het zeewater aan de kust flink op. Maar zodra Sandy aan land zou gaan, zou dat moeten afzwakken.

Sandy stuitte echter op een blokkade boven de Atlantische Oceaan en kwam daarbij in aanraking met een koude, polaire zogeheten 'jetstream'. Daardoor veranderde hij van een orkaan in een gebied met extreem lage luchtdruk, en in een superstorm.

Een overgang met grote gevolgen, legt Ad Stoffelen van het KNMI uit. "De as van een tropische orkaan staat verticaal; daardoor is een orkaan geconcentreerd in een klein gebied. De as van een lagedrukgebied daarentegen staat scheef. De storm bestrijkt dan ook een veel groter gebied. Het waait iets minder hard maar zo'n overtrekkende storm houdt op een bepaalde plaats langer huis dan een orkaan."

Ook het zeewater werd daardoor langere tijd dezelfde kant op gestuwd zodat de golven grotere hoogten bereikten.

De blokkade had nog een tweede effect, zegt Stoffelen. Ook orkanen zoeken de weg van de minste weerstand. Dat betekent dat ze doorgaans een tijdje de kustlijn volgen en dan naar het noordoosten afbuigen, de oceaan op. De blokkade dwong Sandy echter het land op te gaan, zodat New Jersey en New York de volle laag kregen.

Stoffelen: "De orkaan is door de weerstand van het landoppervlak een hoop energie kwijtgeraakt. Maar er zit nog wel veel vocht in de lucht. De komende dagen zal in die regio nog veel neerslag vallen. Regen en sneeuw, in sommige gebieden verwachten we wel 200 millimeter."

Sandy was het venijnige slot van het orkaanseizoen. Officieel loopt dat tot 30 november, cycloon in spe Tony heeft zich ook al gemeld, maar de watertemperatuur lijkt te laag voor Tony om nog tot een orkaan te kunnen uitgroeien.

Er waren berichten dat restanten van Sandy het weer in Nederland zouden beïnvloeden maar dat lijkt Stoffelen onwaarschijnlijk. "Die blokkade, hè. Die bestendigt de huidige situatie ook hier, waardoor wij dit herfstige weer houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden