Blokkade boven Zweden houdt onweer draaiende

Hoosbuien zorgden vorige week op verschillende plaatsen in Noord-Brabant en Limburg voor wateroverlast. Beeld anp
Hoosbuien zorgden vorige week op verschillende plaatsen in Noord-Brabant en Limburg voor wateroverlast.Beeld anp

Anderhalve week al tapt het weer uit hetzelfde vaatje. Warme, vochtige lucht draait traag rond een lagedrukgebied boven Centraal-Europa. Elke ochtend warmt de zon het vasteland op. De vochtige lucht stijgt op, er ontstaan onweersbuien die her en der tot ontlading komen. En doordat de stromingen zwak zijn, komt alles op één plek naar beneden.

Eind vorige week kwam Boxmeer blank te staan, terwijl ze een paar kilometer verderop gewoon in hun tuinen genoten van de avondzon.

De boosdoener is een hogedrukgebied boven Scandinavië dat niet van zijn plaats wil wijken. Het hogedrukgebied blokkeert de normale luchtstroom boven Europa en voorkomt zo dat het lagedrukgebied oplost of wegtrekt. "In de winter zorgt zo'n blokkade voor een lange vorstperiode", zegt Rob Sluijter van het KNMI. "Maar nu cirkelt er geen koude, droge lucht via de noordflank van het lagedrukgebied onze kant op, maar is het warme lucht die in de loop der dagen ook nog eens flink wat vocht heeft vergaard."

Het KNMI verwacht dat de blokkade nog even standhoudt, maar tegen het weekeinde zal verdwijnen. Dan moeten de onweersbuien plaatsmaken voor rustig, droog zomerweer.

Buiten tot vier keer zo vaak
Hoe uitzonderlijk het huidige weertype precies is, weet Sluijter niet. "Maar bijzonder is het wel." Meestal zijn deze perioden met aanhoudend onweer voorbehouden aan de tweede helft van de zomer. Tijdens de hondsdagen wil het nog wel eens blijven knetteren. "Maar niet ieder jaar hoor", zegt hij.

Volgens de oude statistieken van het KNMI kwamen de buien van afgelopen week maar eens in de vijf jaar voor; sommige zelfs maar eens per dertig jaar. Maar die kansen zijn met de klimaatverandering veranderd. Dit soort buien komen nu twee tot vier keer zo vaak voor als een eeuw geleden. En per graad opwarming komt er twaalf procent meer water naar beneden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden