Blok twijfelt toch weer over renovatie Binnenhof

De Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag.Beeld anp

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het renoveren van het Binnenhof in 5,5 jaar, ook wel de korte klap. Het Binnenhof wordt voor die periode ontruimd, de gebruikers moeten elders bivakkeren. De korte klap is het snelst en met kosten van 475 miljoen euro het goedkoopst. Toch twijfelt verantwoordelijk minister Stef Blok.

Veel partijen in de Tweede Kamer en ook de Senaat willen het liefst blijven tijdens de verbouwing. Blok wil beginnen met de eerste voorbereidingen voor de voorkeursvariant van het kabinet. Hij wil echter tegelijk, op verzoek van verschillende partijen, de mogelijkheid bezien om de Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State het eerst onder handen te nemen. Die gebouwen liggen samen aan één kant van het Binnenhof.

Het CDA wil net als VVD, PvdA en 50PLUS wel akkoord gaan met de voorkeursoptie van het kabinet, maar vindt het toch ook heel belangrijk dat dit onderzoek nog wordt gedaan, een wens van D66, SGP, ChristenUnie en de SP. Als de andere kant van het Binnenhof dan nog ongemoeid wordt gelaten, kan de Senaat in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer vergaderen, die nu voor evenementen is. Het onderzoek moet binnen vier maanden resultaat opleveren.

De Senaat schreef deze week zelf al dat de drie gebouwen in zo'n twee jaar klaar kunnen zijn. Met zo'n aanpassing is 7 miljoen euro gemoeid en de Tweede Kamer moet dan misschien voor een jaar langer van de eigen plek af. De Senaat heeft de minister nu uitgenodigd voor een gesprek. Of er in de Senaat nog een debat over komt, is nog niet duidelijk.

Archeologische vindplaatsen
Blok wil niet actief op zoek naar de resten van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die mogelijk nog ergens op het Binnenhof begraven ligt, zoals de SP wil. De PVV wees op Jacoba van Beieren, de middeleeuwse gravin die er ook nog zou liggen. De resten van de legendes liggen mogelijk in de ruïne van de vroegere Hofkapel. De ChristenUnie zou die ruïnes voor altijd zichtbaar willen maken, maar Blok niet. Hij sluit zich aan bij de geldende regel dat je archeologische vindplaatsen alleen moet verstoren als het echt moet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden